Ismét a névleges teljesítményen üzemel a paksi atomerőmű 2. blokkja

 

Ismét a névleges teljesítményen üzemel a paksi atomerőmű 2. blokkja, amelynek szombaton a turbinavédelem működése miatt egy turbinája kiesett – közölte honlapján az atomerőmű.

A paksi atomerőmű 2. blokkját még május 18-án állítottak le éves főjavításra. Szombaton délután két órától már újra néveleges teljesítményén működött, azonban késő este csak egy turbinája üzemelt. A blokk vasárnap reggel hét órakor ismét elérte  a névleges teljesítményt.

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) honlapján arról számolt be, a 100 megawattot meghaladó teljesítménycsökkenést egy automatikusan működésbe lépett villamosvédelem okozta a 3-as számú turbinagenerátor-rendszernél. A védelem megfelelően működött, a blokk teljesítménye már szombaton este elérte a 210 megawattot.

A blokkon végrehajtott leterhelés és a névleges teljesítményre hozás során a reaktor hűtése biztosított volt, a teljesítményváltoztatásokat a személyzet az előírások maradéktalan betartása mellett hajtotta végre, az eseménynek környezetre gyakorolt hatása nem volt.