Az adótanácsadók az iparűzési adónál is eltörölnék az adófeltöltést

 

Az adófeltöltési kötelezettségek végleges eltörlését tartaná érdemi adminisztrációsteher-csökkentésnek az Adótanácsadók Egyesülete; az MTI-nek eljuttatott közleményben azt írták, hogy a kormány parlamentnek benyújtott adócsomagja részmegoldás, az iparűzési adóra is vonatkozó módosítás nélkül nem teljes.

Eddig azoknak a naptári évet választó adózóknak, akiknek az előző évre átszámított nettó árbevétele meghaladta a 100 millió forintot, december 20-ig ki kellett egészíteniük év közben befizetett társasági, helyi iparűzési adóelőlegüket a várható fizetendő adó összegére.

Ha ezt nem teljesítették legalább 90 százalékig, 10 százalékos mulasztási bírságot kellett fizetniük az elmaradt különbözet után. Mivel a kiegészítési kötelezettség bizonytalan becslésen alapult, sokszor számítani kellett a mulasztási bírságra. A társasági és iparűzési adóelőleg kiegészítéshez bevallási kötelezettség is társult.

„Bár nagyon örülünk annak, hogy a döntéshozók meghallgatták évek óta ismételt kérésünket a társasági adóelőlegek év végi kiegészítésére vonatkozóan, de mivel a helyi iparűzési adóra ezt nem terjesztették ki, még mindig nem fogja jelentősen csökkenteni az adminisztrációs terheket” – mondta Zara László, az egyesület elnöke a szervezet közleménye szerint.

A szociális hozzájárulási adó – szocho – mértékének 2 százalékponttal, 17,5 százalékra csökkentése július elsejétől például nem új elem, hanem már korábban meghirdetett módosítás. A csökkentés a vállalkozásoknak megtakarítást jelent, de még mindig nem kompenzálja a folyamatosan növekvő bérterheket – írják.

A kisvállalati adó – kiva – mértékének 1 százalékpontos csökkentése (13 százalékról 12 százalékra) az egyesület szerint szükségszerű. Hozzáteszik, a szocho 2 százalékpontos csökkentése miatt a kiva csak részben őrizheti meg adóelőnyét, ami az eddigi 6,5 százalékról 5,5 százalékra csökkent.

Az egyszerűsített vállalkozói adó – eva – kivezetésének adminisztrációt csökkentő hatása az adószakértők szerint elhanyagolható, mert egyrészt már nagyon kevés – mintegy 20 ezer – evás vállalkozás volt, másrészt érdemi adóadminisztráció-csökkenést csak a kisadózó vállalkozások tételes adójára – kata – áttérőknél jelent.

Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy az adórendszer töredezettségének csökkentésére vonatkozó minden kis lépést örömmel fogadnak a vállalkozások és a szakemberek. Így például jó lenne, ha a járulékokat egy összegben lehetne bevallani és befizetni, melybe a szakképzési járulékot is be kellene építeni.

A reklámadó 0 százalékos kulcsával kapcsolatban kifejtik: az adót nem szüntetik meg teljesen, a 0 százalékos kulcs valójában csak „lebegteti” a kérdést, ami egyáltalán nem segíti a hosszú távú gazdasági döntések meghozatalát, bár kétségtelen, hogy az érintett vállalkozói kör adóterhét és adminisztrációs kötelezettségét átmenetileg csökkenti.

A szervezet üdvözli a szálláshely-szolgáltatások áfájának 5 százalékra csökkentését a jelenlegi 18 százalékról, de emlékeztet arra, hogy ennek adminisztrációnövelő hatása lesz a turizmus fejlesztési hozzájárulás miatt.

Azt, hogy a kormányzat a vállalkozások munkásszálló-építésének támogatását tervezi, a részletszabályok nélkül nem lehet véleményezni, de az tagadhatatlan, hogy lenne erre igény, és eredményezhetne pozitív változást a munkaerő-mobilitásban – írják.

A szervezet szerint várhatóan pozitív hatása lesz a fejlesztési adókedvezmény-korlát csökkentésének is.