Magyar Hírlap: trendforduló előtt az ingatlanpiac

 

Trendforduló előtt áll a hazai ingatlanpiac – írta szerdai számában a Magyar Hírlap az Ingatlan.com elemzésére hivatkozva.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/ Czeglédi Zsolt)

Szemben a korábbi évekkel, amikor az élénkülő kereslet mellett egyre kevesebb eladó ingatlan jelent meg a kínálatban, idén január és május között a tavalyinál több ingatlant hirdettek meg eladásra. Ezzel megtört a korábbi évek elején mutatkozó trend, amikor egyre inkább szűkült a friss kínálat.

Az idei év első öt hónapjában több mint 250 ezer lakóingatlanra adtak fel hirdetést magánszemélyek és ingatlanközvetítők, míg a 2014 és 2018 közötti időszakban az első öt hónapban 180-242 ezer eladó lakás került be az Ingatlan.com kínálatába.

Budapesten magánszemélyek majdnem 16 ezer lakóingatlant hirdettek meg eladásra január és május vége között, ami tíz százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az ingatlanközvetítők kínálatával együtt több mint 130 ezer új lakást és házat hirdettek meg az év elején, itt 2014-hez viszonyítva negyven százalékos a bővülés.

A megyei jogú városokban egy év alatt 16 százalékkal, több mint 55 ezresre bővült a friss kínálat. A többi városban az év első öt hónapjában nyolc százalékkal nőtt az újonnan meghirdetett ingatlanok száma, majdnem 43 ezer lakást és házat akartak eladni. A községekben több mint húszezer eladó lakóingatlan került a piacra eddig az idén, 13 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője felhívta a figyelmet arra, hogy a friss kínálat bővülése az árak változásában trendfordulót még nem ígér, az élénkülő kereslet miatt továbbra is drágulás várható, de az áremelkedés üteme mérséklődhet.