PM: Uniós átlag feletti gazdasági növekedés várható a következő öt évben

 

A kormány új, középtávú gazdasági programjának számításai szerint uniós átlag feletti, 4 százalék körüli GDP-növekedés várható a következő 5 évben – mondta a Pénzügyminisztérium (PM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára az M1-en hétfőn.

Balogh László hozzátette: a Brüsszelben kedden benyújtott, 2019-2023-as konvergenciaprogam szerint az időszak végére Magyarország adósságrátája a GDP 60 százaléka alá csökkenhet.

A helyettes államtitkár azt mondta, az elmúlt évek jó alapot teremtettek a további GDP-bővülésre. Felidézte, 2013 és 2018 között a visegrádi országok gazdaságának kumulált növekedése közel 20 százalékos, ezen belül Magyarországé 20,6 százalékos volt. Ugyan ebben az időszakban az EU gazdasági növekedése alig 11 százalék volt, ezen belül Magyarország legnagyobb gazdasági partnerének, Németországnak a növekedése is alig haladta meg a 10 százalékot – jegyezte meg.

Balogh László kitért arra is, hogy 2011 óta folyamatosan csökken Magyarország költségvetési hiánya, a konvergenciaprogramban kilátásba helyezettek szerint 2023-ra elérhető a költségvetési egyensúly.

A címlapfotó illusztráció.