Mesterséges vízpótlással még elkerülhető az aszály a NAK szerint

 

Amennyiben a jelenlegi vízhiányos időszak a mezőgazdaságban hosszú ideig fennmarad, és huzamosabb ideig nem esik kellő mennyiségű csapadék a földekre, aszály alakulhat ki, ez azonban mesterséges vízpótlással még elkerülhető – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csütörtökön az MTI-nek küldött közleményében.

Emlékeztettek: a vízgazdálkodásért felelős belügyminiszter a tartósan vízhiányos időszakot április 1-jével hirdette ki. A tartósan vízhiányos időszak alatt a termelők vízdíj-költségterhei minimálisra csökkennek, vízkészlet-járulékot nem kell fizetni, a vízszolgáltatás alapdíjának 70 százalékát pedig átvállalja az állam – idézték fel.

A NAK az Országos Vízügyi Főigazgatóság adataira hivatkozva tájékoztatott arról, hogy a január és március között lehullott csapadék mennyisége 24 és 94 milliméter között alakult, az országos területi átlagérték 54 milliméter volt, ami az időszakos átlagnál 41 százalékkal kevesebb.

A meteorológiai előrejelzések szerint a kialakult állapot számottevően nem fog változni, átlagosan csapadékos időjárás esetén továbbra is egyhavi csapadékhiány valószínűsíthető. A csapadékhajlam növekedésével a kedvezőtlen helyzet számottevően javulhat – tették hozzá.

Az agrárkamara az Országos Meteorológiai Szolgálat hosszú távú meteorológiai előrejelzésére is emlékeztetett, amely szerint áprilisban, májusban és júniusban is az átlagosnál melegebb és  szárazabb időjárás valószínűsíthető.

A címlapfotó illusztráció.