Javította idei és jövő évi magyar GDP-növekedési előrejelzését az IMF

 

Javította idei és jövő évi magyar GDP-növekedési előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden közzétett tavaszi világgazdasági prognózisában.

A magyar gazdaság idén 3,6 százalékkal, jövőre pedig 2,7 százalékkal nőhet a tavalyi 4,9 százalék után az IMF honlapján megjelent, Világgazdasági kilátások, 2019 április (World Economic Outlook, April 2019) című tanulmány szerint. A novemberben közzétett európai regionális gazdasági előrejelzéshez képest Magyarország hazai össztermékének (GDP) idei növekedési ütemét 0,3 százalékponttal, a jövő évit pedig 0,1 százalékponttal emelték a valutaalap elemzői.

Az éves átlagos infláció a tavalyi 2,8 százalék után idén 3,2 százalékra gyorsulhat, jövőre pedig 3,1 százalék lehet, a tavaly októberben közzétett őszi világgazdasági prognózishoz képest a fogyasztói árak emelkedésének idei várható értékét 0,1 százalékponttal emelték a valutaalap szakértői.

A Pénzügyminisztérium közölte: a Nemzetközi Valutaalap az elmúlt négy évben immár a hetedik alkalommal módosította felfelé a Magyarországra vonatkozó várakozását, ahogyan a többi nemzetközi szervezet – például az Európai Unió és az OECD – is javította Magyarországra vonatkozó a növekedési prognózisát. A tárca közleménye szerint a magyar gazdaságra vonatkozó pozitív módosítás azért is jelentős, mert a világgazdaság bővülése esetében 0,4 százalékponttal, az euróövezeti országokra vonatkozóan 0,17 százalékponttal, az unió fejlődő tagállamainál pedig 1,3 százalékponttal csökkentette az IMF a tavaly őszi növekedési prognózisát.

A PM közleményében kitérnek arra: a valutaalap szerint az elmúlt év második felében globális szinten érzékelhetően csökkent a gazdasági aktivitás. Az IMF várakozása szerint 2019-től kezdve korrekció várható, melynek fő mozgatói a felemelkedő és feltörekvő országok lesznek, míg a fejlett országokban fokozatos lassulást jósolnak a valutaalap szakértői.

Októberhez képest jelentősen csökkentették a folyó fizetési mérleg GDP-arányos többletének várható mértékét az elemzők. A friss előrejelzés szerint a többlet idén 0,5 százalék, 2020-ban pedig 0,6 százalék lehet a 2018-ban mért 0,5 százalék után. Az októberi prognózisban 2018-ra még 2,3 százalékot vártak, az idei évre pedig 2,1 százalékot jósoltak.

A munkanélküliségi ráta idén 3,5 százalékra, jövőre pedig 3,4 százalékra csökkenhet a tavalyi 3,7 százalék után. Októberhez képest nem változott az idei előrejelzés.