Lassult az utasforgalom bővülése a Liszt Ferenc repülőtéren

 

Jelentős mértékben visszaesett az utasforgalom bővülési üteme a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ahol az első negyedévben a tavalyi 17 százalék után idén 5,4 százalékos forgalombővülést mértek az előző évihez viszonyítva.

A CAPA légi közlekedési tudásközpont hétfőn közzétett adatai szerint a Liszt Ferenc repülőtéren márciusban 1,2 millió utas fordult meg, 5,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ezzel az első negyedéves utasforgalom 3,1 millió lett, amely 5,7 százalékos növekedés 2018 első negyedévéhez viszonyítva.

A Budapest Airport korábbi közlése szerint a tavalyi rekordév után 2019-ben a korábbiaknál visszafogottabb, 5 és 10 százalék közötti forgalombővülés várható.

Az áruforgalom 0,4 százalékkal csökkent márciusban, és 11 ezer tonnát tett ki. A Budapest Airport január–márciusban 32 ezer tonna árut kezelt, 3,5 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A szektor teljesítményének csökkenését a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség is kimutatta, ennek hátterében elsősorban a kereskedelmi szankciók és a globális gazdaság lassulása áll.

A Liszt Ferenc repülőtéren márciusban az előző évihez képest 5 százalékkal, az első negyedévben pedig 4,7 százalékkal több gép le- és felszállását regisztrálták, mint egy évvel korábban.

A címlapfotó illusztráció.