Webes kitöltőfelületen gyorsan módosítható az adóbevallás

 

Legkényelmesebben a letöltést nem igénylő webes kitöltőfelületen módosítható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által elkészített szja-bevallási tervezet. Sőt az előző évekre vonatkozó bevallások önellenőrzése is ezen a felületen a leggyorsabb.

Az általános forgalmi adó (áfa) fizetésére kötelezett magánszemélyek, a mezőgazdasági őstermelők és az egyéni vállalkozók bevallási tervezetüket a legegyszerűbben az eSZJA felületen egészíthetik ki és küldhetik be a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), mert ezek nélkül a lépések nélkül az ő tervezetük nem válik automatikusan bevallássá május 20-án. A többi adózónak nincs teendője, ha a tervezet adataival egyetért – tájékoztatott közleményében az adóhivatal.

Adóbevallás-módosítás

Közölték, aki módosítani szeretné a tervezetet, az használja a portál keresőfunkcióját, azzal a leggyorsabb megtalálni a kiegészítendő tételt. Ha például valakinek tavaly ingatlan-bérbeadásból is származott jövedelme, akkor a keresőbe elég beírnia, hogy „bérbeadás”, és a webes kitöltő ahhoz a sorhoz navigálja, ahol az adatokat rögzítenie kell.

Ha a tervezetben visszaigényelhető adó szerepel, a kiutaláshoz mindenképpen meg kell adni a bankszámlaszámot (nem a bankkártyaadatokat) vagy postacímet, attól függően, hogy miként szeretné megkapni az összeget.

Ügyfélkapus regisztráció

Az ügyfélkapus regisztrációval rendelkezők az eSZJA portál „LEKÉR” funkciójával letölthetik a korábbi évi (16SZJA, 17SZJA), valamint az idén benyújtott 18SZJA bevallásukat, megkönnyítve ezzel annak esetleges önellenőrzését és javítását.

Érdemes minél előbb ügyfélkaput nyitni, mert így azonnal elérhetővé válik az szja-bevallási tervezet, és a kiegészítés néhány gombnyomással kényelmesen, otthonról is elintézhető.