Az MNB Értéktár programjának műkincseiről album és DVD jelent meg

 

Hivatalosan is lezárult a jegybank Értéktár programja. Ebből az alkalomból Értéktár – A Magyar Nemzeti Bank értékteremtő programja 2014-2018 címmel magyar-angol nyelvű, DVD-vel ellátott albumot mutattak be.

A jegybank 2014-ben nagyszabású kulturális missziót vállalva indította el Értéktár programját, amely a tervek szerint 2018 decemberében véget ért. Ez idő alatt 34 műalkotás, illetve gyűjtemény került tartós múzeumi letétbe, s több mint hatszázezren látták az Értéktár program indulása óta az ország közgyűjteményeiben elhelyezett műkincseket – mondta sajtótájékoztatóján Gerhard Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke, az Értéktár program vezetője.

Hangsúlyozta: a harmincmilliárd forintos keretből gazdálkodó program célja az volt, hogy a történelmi viharok során külföldre került különféle magyar műveket, a magyarországi hagyatékokban fellelhető értékes, világszínvonalú alkotásokat összegyűjtse, megvásárolja és a szakmúzeumokban letétbe helyezve közkinccsé és a nagyközönség számára elérhetővé tegye az MNB.

Tanácsadó testület, értékbecslés 

Gerhardt Ferenc közölte, az MNB Igazgatóság a közgyűjtemények szakembereiből álló Tanácsadó Testület ajánlása és értékbecslése alapján hajtotta végre a vásárlásokat. A testületben többek között Baán László, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója, Varga Benedek és Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum jelenlegi és volt főigazgatója, Cselovszki Zoltán, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója, Szabó Csaba és Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár jelenlegi és volt főigazgatója, Nagy Mihály, az Emmi Kulturális Államtitkársága kulturális kapcsolatok főosztályának a vezetője, valamint Árvai-Józsa Kitty művészettörténész foglalt helyet.

Az alelnök hangsúlyozta: az MNB kulturális missziója megfelelt a nemzetközi gyakorlatnak, az Értéktár programhoz hasonló, azt mennyiségében jelentősen meghaladó művészeti gyűjteménnyel rendelkezik például az angol, az osztrák, a belga, a cseh, a német, az észt, a francia, a görög, a ciprusi, a finn, az olasz, a luxemburgi, a holland, a spanyol – és az unión kívüli – török jegybank is.

Kulturális misszió

Az MNB kulturális missziója az album megjelentetésével nem ér véget – emelte ki. Ezeket a műtárgyakat, gyűjteményeket sorba kérik kölcsön magyarországi és nemzetközi múzeumok – mutatott rá, példaként említve Tiziano Mária gyermekével és Szent Pállal című festményét, amelyet a olaszországi bellunói városi múzeum kért kölcsön. Kövesi István festménygyűjteményét a Virág Judit Galériában, a Szent István Király Múzeumban és a Déri Múzeumban is láthatta a közönség, a Kiss Ferenc-gyűjteményt pedig a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Vaszary Galéria és az Iparművészeti Múzeum is bemutatta.

Nagy Mihály, az EMMI főosztályvezetője hangsúlyozta, hogy a programnak köszönhetően Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festménye a Krisztus-trilógia másik két darabjával együtt ezentúl hosszú távon is látható lesz a debreceni Déri Múzeumban.

Tóth Csaba régész-muzeológus az albumot bemutatva elmondta: a kétnyelvű kötet mind a 34 megvásárolt műtárgyról és gyűjteményről áttekintést ad, a gyűjteményekből reprezentatív válogatást mutatva be. Az album bemutatja a műtárgyak történetét, tágabb történeti- és művészettörténeti keretbe helyezve őket, illetve a tárgyak, gyűjtemények életútját és utóéletét is.