Vonzó hozamú állampapírokat fejlesztene a Pénzügyminisztérium

 

Olcsó, áttekinthető és vonzó hozamszintet biztosító megtakarítási terméket fejlesztene a Pénzügyminisztérium az állampapírokból – mondta Gion Gábor, államtitkár.

Vonzó hozamú megtakarítási terméket fejlesztene a Pénzügyminisztérium az állampapírokból – közölte Gion Gábor. A pénzügyekért felelős államtitkár a Világgazdaságnak elmondta, a cél az, hogy a hatezer-milliárd forintos lakossági állampapír-állományt 2023-ra 11 ezer milliárd forintra növeljék.

Ha sikerül, az új forrással lenullázzák Magyarország devizaadósságát, amivel nagymértékben mérsékelhető az ország gazdasági kitettsége és sérülékenysége is – tette hozzá.

Júliustól nem vonnak szja-t

Elmondta azt is, hogy a tervezett kamatadó-mentességgel évente 13-17 milliárd forintot spórolhatnak a polgárok. A kifizető jelenleg az állampapírok hozamából 15 százalékos szja-t von le, július 1-jétől ez az összeg a magánszemélyeknél marad. Az államtitkár szerint a kamatadómentes állampapír erősíti a versenyt a megtakarítási piacon, és hatékonyabb működésre ösztönözheti a bankrendszert.

Nincs versengő termék

Gion Gábor közölte, az állampapírok értékesítésének bővítésében azért a lakástakarék-pénztári ügynökökre esett a választás, mert olyan csatornát kerestek, ahol nincs versengő termék a kínálatban. Ráadásul egy tapasztalt, jó értékesítési hálózat áll készen az értékesítésre – vélekedett.