Századvég: érdemben tovább mérséklődhet a GDP-arányos államadósság

 

Nem módosította decemberi előrejelzéséhez képest prognózisát a Századvég Gazdaságkutató. E szerint erre az évre 3,9 százalékos, jövőre pedig 3,5 százalékos növekedést vár a tavalyi 4,9 százalékot követően. Az alapkamat emelésére az idei év második felében kerülhet sor.

A háztartások fogyasztási kiadása mindkét évben tovább bővülhet: idén 4,7, 2020-ban pedig 5,0 százalékkal. Az utóbbi már figyelembe vette a családvédelmi akcióterv gazdaságélénkítő hatásait is, amelyek elsősorban a magasabb fogyasztáson keresztül jelennek meg – szögezte le a Századvég Gazdaságkutató. A Pénzügykutató legfrissebb elemzésében ennél alacsonyabb növekedést prognosztizál.

Úgy vélik, a bérek várhatóan továbbra is dinamikusan emelkednek: 2019-ben átlagosan 10,3, jövőre pedig 9,6 százalékkal.  Ez 7,1, illetve 6,3 százalékos reálkereset-növekedésnek felel meg. A reálbérek emelkedését elsősorban a munkaerőhiány és így a munkavállalók alkupozíciójának javulása okozza, de segíti azt a minimálbér és a garantált bérminimum emelése, az állami szféra bérrendezései, illetve a szociális hozzájárulási adó év közepén esedékes csökkentése is.

Fókuszban a beruházások

Az elemzés rámutatott, tovább nőnek a beruházások is: idén 9,8, a jövő esztendőben pedig 3,9 százalékos lehet a növekedés. A növekedés lassulását a magas bázissal, és az uniós források tetőzésével magyarázza az elemzés, amelyet azonban az elmúlt időszakban sorra bejelentett vállalati beruházások részben ellensúlyoznak.

A Századvég arra számít, hogy az export 2019-ben 5,7, jövőre 5,3 százalékkal nő, az import növekedése pedig idén 6,1, 2020-ban 5,2 százalékot tehet ki, amit a fogyasztás, a beruházás és az export növekedése magyaráz. Így a nettó export alakulása csak jövőre tudja majd segíteni a gazdasági növekedést.

GDP - MTI - grafikon

Nő a szolgáltatások szerepe

Várhatóan továbbra is folytatódik az a trend, hogy a nettó exportban a szolgáltatások szerepe növekszik, míg a termékeké csökken. Tavaly az áruk egyenlege 450 milliárd forint volt, míg a szolgáltatásoké 2460 milliárd forint – emeli a Századvég Gazdaságkutató.

Hozzátették, a folyó fizetési mérleg egyenlege mind 2019-ben, mind jövőre pozitív maradhat, ám értéke a GDP 1 százaléka alatt lehet.

Infláció, monetáris szigor

A gazdaságkutató prognózisa szerint az infláció idén 3,0, 2020-ban pedig 3,1 százalékos lesz. Az adószűrt maginfláció emelkedését figyelembe véve várhatóan elkezdődik a monetáris politika szigorítása. Ez első lépésben a swapállomány csökkentését és a kamatfolyosó módosítását jelentheti, míg az alapkamat emelésére az idei év második felében kerülhet sor.

A Századvég Gazdaságkutató szerint a GDP-arányos költségvetési deficit 2019-ben 1,6, jövőre pedig 1,1 százalék lehet, így a GDP-arányos államadósság is érdemben tovább mérséklődhet.