Napirendre veheti a kormány a szállásáfa-csökkentést

 

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ rendszerének sikeres bevezetése esetén a kormány napirendre veszi a szállodaszövetség által szorgalmazott áfacsökkentést a szálláshely-szolgáltatásban.

Július elsejétől indul a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK), azaz az országban megforduló turisták statisztikai adatait kezelő új, digitális adatszolgáltatási rendsze, amelyet fokozatosan vezetnek be – mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a szállodaszövetség közgyűlését megnyitó beszédében.

Guller Zoltán közölte, a NTAK sikeres bevezetése esetén a kormány napirendre veszi a szállodaszövetség által szorgalmazott áfacsökkentést a szálláshely-szolgáltatásban.

Több pénz került a Szép-kártyákra

Az idei évről kifejtette: a befizetett turisztikai hozzájárulás januárban 110 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, ami optimizmusra ad okot. Hozzátette, hogy az OTP és a K&H jelzései alapján a Szép-kártya feltöltések hatvan százalékkal emelkedtek az első két hónapban az előző évhez képest.

„Ha minden így marad, akkor a tavalyi 120 milliárd forintos Szép-kártya forgalom idén 195-200 milliárd forintra fog nőni” – fogalmazott. Hozzátette: a szálláshelyeken is jelentősen emelkedik ezáltal a Szép-kártyából származó árbevétel.

Jelentős előrelépés

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke közölte: támogatják a turisták statisztikai adatait kezelő új, digitális adatszolgáltatási rendszer bevezetését, ami az elmúlt évtizedek legnagyobb előrelépése lesz. Évtizedek óta várt statisztikai adatokat tesz elérhetővé, és hozzájárul az ágazat fehéredéséhez – emelte ki.

Flesch Tamás az ágazat tavalyi évét értékelve kifejtette: a vendégéjszakák megoszlásában változás indult, a belföldi forgalom Budapesten is elkezdett emelkedni. Az ágazat 2018-ban elért rekord eredményei főleg az erős belföldi keresletnek köszönhetőek.

A szállodák átlagos foglaltsága országosan 2 százalékponttal 61,3 százalékra emelkedett tavaly, és minden szállodai szegmensben növekedést mértek – sorolta. Nőttek a bruttó átlagárak is, ahogy az országos bruttó bevételek csaknem 9 százalékkal 453 milliárd forintra, ez teremti meg az új fejlesztések lehetőségét. Kitért arra: idén 12 hotel nyílik Budapesten, nagyjából 1300 szobával. Mindez a régebbi szállodákat is versenyhelyzet elé állítja. Vidéken is várhatóak új nyitások, és a Kisfaludy-pályázattal számos meglévő egység felújítása indul. Idén 14 szálloda nyitásáról van információjuk, mintegy 1400 szobával vidéken.

Szabó Áron, az MTÜ igazgatója az új adatszolgáltatási rendszerről elmondta: a szektor vállalkozásai infokommunikációban-digitalizáltságban lemaradásban vannak, ezen változtatni kell a versenyképesség érdekében. Személyes adatokkal nem foglalkoznak, a GDPR előírásainak megfelelő új rendszer célja az egységes adatszolgáltatás, a szektor fehérítésével, mérhető teljesítményhez.

Az adatszolgáltatási kötelezettség minden szálláshely-szolgáltatóra vonatkozik, a kisebb, legfeljebb 8 szoba és 16 ágy férőhelyet hasznosító szálláshelyeket ingyenes szoftver biztosításával támogatja az MTÜ.

A hotelek regisztrációja júniustól indul majd, júliustól az adatszolgáltatás. Március végétől elindul az info.ntak.hu weboldal, és országos tájékoztatót indítanak áprilisban.