Félmilliárdos támogatást kapnak a fűszerpaprika-termelők

 

A termelési kedv fenntartása érdekében még az idén több mint 500 millió forint támogatást kap a fűszerpaprika-ágazat – mondta Nagy István agrárminiszter csütörtökön reggel a Kossuth Rádió Jó Reggel, Magyarország! című műsorában.

Közölte: a korábbi 10 ezer hektárról 1700 hektárra zsugorodott a fűszerpaprika vetésterülete Magyarországon. Kérdésre válaszolva hozzátette, azért csökkent ilyen jelentősen a fűszerpaprika vetésterülete, mert a gazdák nem tudnak annyi jövedelmet termelni vele, mint amennyi a befektetett összeg volt.

Úgy vélte, ezen egyebek mellett a fogyasztói igények megteremtésével lehet segíteni, például az Agrármarketing Centrum segítségével a magyar fűszerpaprika minőségét kell hangsúlyozni. Hozzátette: egy védjegy, sőt egy zárjegy bevezetésére lenne szükség.

Emlékeztetett, a területalapú támogatás jelenleg hektáronként mintegy 74 ezer forint. Ezenfelül 2018/2019-ben a fűszerpaprikát termelők hektáronként további 91 ezer forintos, termeléshez kötött támogatásban részesültek.

Nagy István elmondta, az idén jelentősen bővítik a nemzeti forrásból 2014 óta működtetett, a fémzárolt vetőmag költségeihez nyújtott támogatást. A forrás eddig a vetőmag költségének 75 százaléka, de legfeljebb kilogrammonként 30 ezer forint volt. Ennek mértékét 100 ezer forintra emelik.

Szólt arról is, hogy új jogcímként jelentős, évente legfeljebb mintegy 20 millió forintos energiaköltség-támogatást vezetnek be azoknak a szárítmány-előállítóknak, akik gázt használnak.

A támogatás a felhasznált éves hőmennyiség arányában sávosan, csökkenő mértékben vehető majd igénybe először idén nyáron, a tavalyi év második félévében és az idei év első félévében szárításra felhasznált gáz után.

A program elérhető lesz még egyéb zöldség-gyümölcs, illetve fűszer- és gyógynövényszárítással foglalkozó üzemek számára is. Erre a programra a tárca mintegy 500-700 millió forintot fordít – mondta a miniszter.