Csúcsforgalom lesz a hétvégén a repülőtéren

 

Jelentős forgalomra lehet számítani már csütörtöktől a légi közlekedésben Budapesten. Sokan kihasználják az idei első, háromnapos hosszú hétvége kínálta lehetőséget, és egy-két nappal megtoldva azt elindulnak a napfényesebb tájak vagy éppen egy-egy izgalmas külföldi város felé.

Az előrejelzések szerint akár a napi negyvenezer utast is meghaladhatja a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalma a hosszú hétvége napjain. Ez ugyan elmarad a nyári időszak napi ötvenezres utasszámától, de így is érdemes lesz időben, minimum két órával a járat indulása előtt kijönni a repülőtérre – hívta fel a figyelmet a Budapest Airport (BA).

Sokan szállnak repülőre, hogy kihasználják a kínálkozó három szabadnapot, hogy külföldön töltsenek el pár napot. Egyes légitársaságok járataira ezekben a napokban egyáltalán nem vagy csak nagy nehezen lehet már szabad jegyet találni. Különösen az olyan mediterrán útirányok népszerűek, mint amilyen Athén, Róma, Barcelona vagy Madrid.

Újabb biztonsági sorok

A Budapest Airport biztonsági igazgatóságnak munkatársai is felkészülten várják a megnövekedett forgalmat: a csúcsidőszakban megerősített szolgálattal, minden utasbiztonsági folyosót üzemben tartva készülnek az utasok fogadására. Egy héttel ezelőtt, a 2B oldalon újabb utasbiztonsági folyosót helyeztek üzembe, itt már nyolc sor áll az utazók rendelkezésére.

A 2A terminálon áprilisra várható az újabb biztonsági sor üzembe helyezése. A check-in pultok előtti területen sárga mellényes, hátukon hatalmas „I”-betűt viselő információs munkatársak segítik a tájékozódást a terminálon és irányítják az utasokat. Az igazgató azt javasolja, érdemes a terminálon elhelyezett LCD-monitorokról tájékozódni, hogy melyik légitársaság gépe melyik check-in pultnál regisztrál, ugyanis a kapacitások jobb kihasználása érdekében, a kapuk kiosztása eltérhet az eddig megszokottaktól.

Időben kell kiérni

„Minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy az utasaink számára kényelmes körülményeket teremtsünk a biztonsági ellenőrzésen. Ezzel együtt, cseppet sem engedhetünk az ellenőrzés alaposságából, hiszen ez utasaink érdeke is. Így lesz ez ezen a hétvégén is” – nyilatkozta Szabó István, a BA biztonsági igazgatója. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a hosszú hétvégén az induló utasok legalább két, de inkább két és fél órával a járat indulása előtt legyenek kint a repülőtéren, hiszen a kötelező ellenőrzéseken túljutva kényelmesebben tölthetik el az időt a terminálon a beszállásig. Fontos, hogy az utasok elég időt szánjanak az utazás repülőtéri szakaszára.

A Budapest Airport a következő évek során folyamatos beruházásokat hajt végre, amelyeknek köszönhetően gyorsabbá, kiszámíthatóbbá és kényelmesebbé válik a repülős utazás. A fejlesztéseket összefogó 6,5 milliárd forintos bud:plus program keretein belül már 2019 első fél évében látványos változáson esik át a repülőtér. Egyebek mellett a megújuló biztonsági ellenőrzésnek és az önkiszolgáló poggyászfeladásnak köszönhetően a Budapest Airport felkészülten várja majd a nyári utazási szezont.