Több százezer forint is megtakarítható a fogyasztóbarát lakáshitellel

 

Beváltotta a hozzá fűzött reményeket a jegybank Minősített fogyasztóbarát lakáshitel programja, mert indulása óta 344 milliárd forint lakáshitelt folyósítottak a hitelintézetek, s 29 674 szerződést kötöttek. A már folyósított hitelek átlagos összege 11,6 millió forint, az átlagos futamidő pedig 17,4 év körül alakult – tájékoztatta lapunkat a jegybank.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Minősített fogyasztóbarát lakáshitel programját még 2017 nyarán indította el. Ennek köszönhetően mára valamennyi jelentős bank és takarékszövetkezet kínál fogyasztóbarát hiteleket. Ezek a termékek nemcsak árazásukban kedvezőbbek, hanem gyorsabb, egyszerűbb és a teljes futamidő alatt ügyfélbarát kiszolgálást is nyújtanak – mondta el a hirado.hu-nak Fülöp Zsuzsanna, Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

Közölte, a program elindításával az MNB-nek – többek közt – az volt a célja, hogy a hitelfelvevőket a kockázatosabb, változó kamatozású lakáshitelek helyett, inkább a hosszabb időszakra rögzített, fix kamatozású termékek felé terelje.

Változatlan kamatok

Ennek megfelelően a fogyasztóbarát hitelek mind fix kamatozásúak, vagyis a törlesztőrészletek – konstrukciótól függően – 5, 10, 15 évig vagy akár a futamidő végéig változatlanok maradnak. A minősített fogyasztóbarát hitelek népszerűsége az elmúlt másfél év alatt folyamatosan növekedett, ezt tükrözik a számok is. Eszerint az elmúlt időszakban 344 milliárd forint minősített fogyasztóbarát lakáshitelt folyósítottak a pénzügyi intézmények, s 29 674 szerződést kötöttek. A már folyósított fogyasztóbarát lakáshitelek átlagos összege 11,6 millió forint, az átlagos futamidő pedig 17,4 év körül alakult.

A legtöbb hitelszerződést Közép-Magyarországon, azon belül is Budapesten kötötték, s leginkább használt lakás és használt ház vásárlására fordították az ügyfelek ezt a típusú lakáshitelt. A harmincas éveikben járó fogyasztók választják leginkább lakáscéljaik megvalósítására a fogyasztóbarát termékeket. A legnépszerűbbek az 5, illetve 10 éves időszakra fixált kamatozású hitelek. A minősített hitelek kamatai és költségei is alacsonyabbak, mint a hasonló piaci termékek hiteleké, ezért egy jól megválasztott fogyasztóbarát termékkel – a teljes futamidő alatt – akár több százezer forint is megtakarítható – fejtette ki a szóvivő.

Alacsony a teljes hiteldíjmutató

Mint mondta, 2018 decemberében egy tízéves időszakra fixált kamatozású fogyasztóbarát hitel átlagos teljes hiteldíjmutatója 5,3 százalék körül mozgott. Az 5 éves időszakra fixált termékeknél ez 4,6 százalék volt. Az állami kamattámogatás mellett elérhető fogyasztóbarát termékeknél pedig 3,6 százalék.

A minősített fogyasztóbarát termékek iránt érdeklődőknek segítséget jelenthet a minositetthitel.hu oldal, ahol nemcsak a termékjellemzőket, illetve a forgalmazó hitelintézetek listáját találják meg, hanem itt elérhető egy online hitel-összehasonlító kalkulátor, amelyből – az egyedi adatok megadását követően – lekérdezhető, hogy adott napon a hitelintézetek milyen személyre szabott fogyasztóbarát hitelajánlatokat tudnak kínálni – tájékoztatott Fülöp Zsuzsanna.

Régi hitelkonstrukció lecserélésére is igényelhető

Kiemelte, hogy a fogyasztóbarát hiteleket nemcsak új hitelként, hanem korábbi, esetleg kedvezőtlenebb, drágább vagy a devizahitelből forintosított hitelek kiváltására is lehet igényelni. A szóvivő szerint megéri a hitelkiváltás lehetőségét megfontolni, ha változó kamatozású vagy nagyon rövid időszakra fixált kamatozású hitelünk van, hiszen egy esetleges kamatemelkedés a törlesztőrészletek emelkedését is eredményezheti.

A régi hitelek cseréjét akkor éri meg megfontolni – fogalmazott Fülöp Zsuzsanna –, hogyha hosszú távon tud az új hitel kedvezőbb feltételeket biztosítani: például alacsonyabb kamatokat, kisebb törlesztőrészletet vagy hosszabb időszakra, akár a teljes futamidőre fixált kamatot. A hitelkiváltást megelőzően is megéri a minositetthitel.hu oldalon található online kalkulátor használatával legalább 4-5 intézmény ajánlatát összehasonlítani.

Összességében elmondható – emelte ki a szóvivő –, hogy az új hitelfelvevők is a kiszámíthatóságot értékelik, hiszen 94 százalékuk mostanra az egy évnél hosszabb időszakra rögzített kamatozású lakáshitelt választja; a program indulásakor ez az arány mindössze ötven százalék volt.