Magyarország számára előnyös az NBB központjának Budapestre költözése

 

A Pénzügyminisztérium (PM) szerint a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) központjának Budapestre költözésével új lehetőségek nyílnak a gazdaságban, a belföldi vállalatok könnyebben juthatnak külföldre, és az ország is erősödik pénzügyi központként.

A PM szerdai közleménye kiemeli, hogy az EU-ban eddig 5 nagy nemzetközi fejlesztési bank tart fönn székhelyet, de ezek egyike sem Közép-Európában található. Az NBB Budapestre költözését ezért jelentős előrelépésnek és a magyar gazdaságpolitika elismerésének tekinti a pénzügyi tárca. Hozzátették, hogy a bank a legmagasabb szintű nemzetközi előírások alapján működik, hitelminősítési fokozata pedig Magyarországénál is magasabb. Kedvezményei nem csupán a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es bécsi egyezménynek felelnek meg, de más nemzetközi intézmények kedvezményeivel is összhangban állnak – írták.

Az NBB székhelyének Budapestre költözéséről a pénzintézet 9 tagállamának képviselőiből álló kormányzótanács döntött 2018 decemberében. A bankból részesülő 5 EU- és NATO-tag – Magyarország, Csehország, Szlovákia, Bulgária és Románia – összesen több mint 50 százalékot birtokol. Oroszország a legnagyobb részvényesként nem egészen 47 százalékkal, Magyarország mint harmadik részvényes 12,78 százalékkal rendelkezik. Az NBB megközelítőleg 100 millió eurónyi forrást nyújtott magyar vállalatok számára – olvasható a közleményben.

A címlapfotó illusztráció.