Az új munkahelyek teremtése növeli a családok jövedelmét

 

A magyar kormány családtámogatásai közül az új munkahelyek teremtésének van a legnagyobb hatása, mert ezáltal nő a családok jövedelme – közölte a Pénzügyminisztérium munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára pénteken Budapesten, konferencián.

Az elmúlt években 11,5 százalékról 3,6 százalékra csökkent a munkanélküliség – mondta Marczinkó Zoltán hozzátéve, hogy minden eddiginél több ember dolgozik Magyarországon. A kedvező foglalkoztatási adatok mögött egy jól teljesítő magyar gazdaság áll  – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

A 15-24 év közötti fiatalok munkanélkülisége harmincról tíz százalékra csökkent, a 60 év feletti munkavégzők száma pedig 235 ezerrel nőtt. A 2013-as munkahelyvédelmi akciótervnek köszönhetően a kisgyermekes nők foglalkoztatottsága is emelkedett, valamint csaknem egymillió hátrányos helyzetű munkavállaló foglalkoztatását is biztosították –  ismertette. Kiemelte, a hátrányos helyzetűek azóta mintegy 710 milliárd forintot hoztak a magyar cégeknek.

Mint mondta, a kormányzati intézkedések a kínálati és a keresleti oldalt egyaránt erősítik.

Marczinkó Zoltán kitért arra is: a kétgyermekes munkavállalók reáljövedelme mintegy hatvan, a három gyerekeseké 76 százalékkal nőtt 2010 óta. Ez meglátszik a fogyasztásban is. 2018-ban például mintegy 18 ezer új lakást vettek használatba, 23 százalékkal többet, mint 2017-ben – közölte.

A kormány a családbarát intézkedésekkel azt kívánja elérni, hogy a fiatalok Magyarországon találják meg számításaikat, legyen stabil munkahelyük, megfelelő lakásuk, és itthon neveljék fel gyermekeiket. Ez az egész magyar társadalom érdeke – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) elnöke arról beszélt, a hét éve elindított családbarát munkahely pályázaton eddig 1600 pályázóból háromszáz munkahelyet díjaztak.

A családbarát szemlélet érvényesítése olyan cél, amelyet nemcsak az állam, hanem a gazdaság is kitűzött maga elé – fogalmazott az elnök.

A címlapfotó illusztráció.