Nálunk a legdrágább a bankolás, de új korszak közeleg

 

Európai összehasonlításban is kimagaslóan sok Magyarországon a lakossági ügyfelek banki költsége – állapította meg az MNB. Pesuth Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem docense szerint az azonnali fizetési rendszer bevezetése új korszakot fog jelenteni, mivel így az átutalás a készpénz alternatívájává válhat, ehhez azonban a bankoknak is alkalmazkodniuk kell az árazásban.

Nemzetközi összehasonlításban vizsgálta a lakossági pénzforgalmi szolgáltatások hazai árazását a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Kiderült, hogy a magyar lakossági ügyfelek jövedelemarányos pénzforgalmi költsége – a tranzakciós illetéket kiszűrve is – kimagasló európai összehasonlításban, ami nagymértékben hátráltatja az elektronikus fizetés hazai elterjedését.

A nemzetközi összehasonlítás azt is megmutatta, hogy Európa legtöbb országában a bankok tipikusan csomagárazást alkalmaznak, azaz a fogyasztók fix havi díjért cserébe korlátlan számú átutalást végezhetnek. Ezzel szemben Magyarországon az ügyfelek a számlacsomagok túlnyomó többségénél tranzakciós díjakkal szembesülnek az átutalásoknál.

Eltérő pénzforgalmi szolgáltatási díjak

Fontos – áll az MNB elemzésében –, hogy a hazai bankok átalakítsák árazásukat, és így támogassák az elektronikus fizetési módok elterjedését, és hogy az európai trendekkel összhangban a havi számlavezetési díj megfizetése ellenében alapszolgáltatásként biztosítsák a korlátlan számú és összegű átutalás indítását az ügyfeleknek.

Bulgáriában és Romániában a legdrágábbak a pénzforgalmi szolgáltatások a jövedelmekhez viszonyítva, míg az Egyesült Királyságból vett mintán azt tapasztalta az MNB, hogy jellemzően csak a magas jövedelműeket terhelik díjak.

A magyar lakossági ügyfelek relatív havi pénzforgalmi díjterhei valamennyi vizsgált országnál magasabbak. Ez a megállapítás ráadásul akkor is igaz, ha az áthárított tranzakciós illetékkel csökkentett hazai díjterheket hasonlítjuk a külföldiekéhez.

MNB - fizetési költségek

Magyarországhoz hasonlóan nyolcvan százalék körüli a készpénzes tranzakciók aránya például Németországban és Portugáliában, míg Olaszországban és Spanyolországban még magasabb. Ezekben az országokban mégis sokkal alacsonyabb a lakossági ügyfelek jövedelemarányos pénzforgalmi költsége – állítja a jegybank. Svédországban kizárólag a betéti kártyák díjában megjelenő költségek vannak, míg Németországban vagy Portugáliában jellemzőbb, hogy a számlavezetési díjakban érvényesítik az ügyfelek fix költségeit a bankok.

Az Egyesült Királyságban elterjedtek az ingyenes bankszámla-konstrukciók is, a termékeknél vélhetően keresztértékesítés révén tesznek szert bevételre a bankok. A régiónkban Lengyelországban vannak fix díjas banki termékek, a bankok csak számlavezetési díjakat számolnak fel, és a bankkártyát jellemzően ingyen kínálják a számlacsomag mellé, ha az ügyfél aktívan használja vásárlásra.

Ingyenes a közműszámlák befizetése

A sikeresen működő azonnali átutalási rendszerekben a lakossági fogyasztókat jellemzően nem terhelik tranzakciókhoz kapcsolódó közvetlen költségek. Az Európai Központi Bank tanulmánya alapján a már működő európai azonnali utalási rendszerek többségében – angol, dán, svéd – a lakossági fogyasztók ingyen vehetik igénybe a szolgáltatást.

Az  elemzés szerint szinte minden vizsgált európai piacon a számlavezetési díj/havidíj tartalmazza az átutalási költségeket is, sőt, a készpénzfelvételi és egyéb tranzakciók díjait is. Magyarországon évtizedek óta a tranzakciók értékéhez kötött és fix díjjal is terhelték a bankok az átutalásokat. Hasonlóan más európai országokhoz, Magyarországon is a legalacsonyabb jövedelmű fogyasztók relatív banki terhei a legmagasabbak.

Oszlopdiagram - MNB

Az átlagos jövedelemmel rendelkezők által végrehajtott átlagosan négy darab átutalási és beszedési tranzakció az összes költség több mint 35 százalékát okozza. Ugyanez az arány a magas jövedelműek esetében megközelíti a negyven százalékot.

Csomagárazás és alapszolgáltatás 

Külföldön az elsősorban számlavezetési díjon alapuló csomagárazás a jellemző, amely jobban támogatja az elektronikus fizetés használatát. A hazai bankok árazási magatartása nem csupán a nemzetközi gyakorlattól tér el, de saját működési költségeik szerkezetével sincs összhangban – szögezte le a jegybank.

A jegybank szerint minden lakossági ügyfél számára alapszolgáltatásként kellene lehetővé tenni, hogy a havi számlavezetési díj megfizetése ellenében tetszőleges számú tranzakciót indíthasson. A jelenlegi rendkívül bonyolult és nehezen áttekinthető árazási struktúrákkal szemben lényegesen könnyebben összehasonlíthatóvá válnának a banki díjak.

banki költségek - MNB

Magyarországon az átutalásokat közvetlenül terhelő, a bankok számára külső adottságnak tekinthető költségeknek 2018 végéig két forrása volt. Az egyiket a Giro Zrt. elszámolási díja jelentette, amelyet utalási tételenként számítottak fel a bankoknak. Azonban a Giro Zrt. 2019-től átalakította árazását csomagjellegűvé, ami azt jelenti, hogy a bankok a forgalom növelésével képesek lesznek csökkenteni az egy tranzakcióra jutó elszámolásforgalmi-költségeiket, és így érdekeltté válnak az elektronikus fizetési módok ösztönzésében – fejtette ki a jegybank.

A tranzakciók közvetlen terheinek másik forrását a tranzakciós illeték jelenti. Ennek eltörlésével a költségek is csökkenhetnek, illetve ez a lépés a készpénzállományra is hatással lehet, 2018 novemberében már megközelítette az 5900 milliárd forintot.

Eltörölt illeték

A húszezer forintnál alacsonyabb összegű átutalásoknál már eltörölték az illetéket, de ez még nem minden bank díjszabásában jelenik meg. Márpedig a lakossági ügyfelek számára akkor lesz még olcsóbb a bankolás, ha a tranzakciós illetéket teljes egészében eltörlik a bankok, és ez a banki díjakban is megjelenik. Ezáltal a leggyakoribb, kis értékű átutalások esetében már megnyílt a lehetőség rá, hogy a hazai bankok mentesítsék lakossági ügyfeleiket az átutalásokhoz kapcsolódó közvetlen díjaktól.

Azonnali fizetés

Az azonnali átutalási rendszer idei bevezetésével a tízmillió forint alatti egyedi átutalások a hét minden napján a nap 24 órájában öt másodperc alatt teljesülnek. Az átutalási megbízások akár már mobiltelefonszámra is indíthatók lesznek, nem szükséges ismerni a fogadó fél hosszú bankszámlaszámát.

A kevesebb készpénzhasználat a költségeket is mérsékli, és az elektronikus bankolás a gazdaság fehérítését is elősegíti.

Alkalmazkodniuk kell a bankoknak

Gazdasági és társadalmi szempontból sem szerencsés, ha a pénzügyi szolgáltatások – különösen a pénzforgalmi szolgáltatások – árazása magas – szögezte le a hirado.hu-nak Pesuth Tamás, a Corvinus Egyetem docense a jegybank elemzése kapcsán. Mint mondta, e szolgáltatások árazása több tényezőtől is a függ: az egyes bankok üzletpolitikájától, a pénzintézetek közötti verseny intenzitásától és a széles értelemben vett állami szabályozástól, ide értve a kormány és a felügyelő jegybank intézkedéseit. Ráadásul ezen gyakorlat kialakulását meghatározza a lakosság pénzügyi kultúrája is.

Pesuth Tamás szerint az azonnali fizetési rendszer bevezetése új korszakot fog jelenteni, mivel így az átutalás a készpénz alternatívájává válhat, ehhez azonban a bankoknak is alkalmazkodniuk kell az árazásban.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az árazás csökkentését az állam is segítheti, egyrészt szabályozáson keresztül, másrészt azáltal, hogy a bankokat érintő adópolitikai intézkedéseket úgy hangolja újra, hogy azok az ügyfelekért folyó versenyt támogassák és egy versenyképesebb bankszektort eredményezzen. Az MNB javaslata előremutató ebben a kérdésben és összhangban van az európai gyakorlatokkal – fogalmazott Pesuth Tamás.