Imádják Magyarországot a kínai turisták

 

Az Európába irányuló kínai utasforgalom növekedése az unió tagállamai közül a harmadik legmagasabb Magyarországon volt 2018-ban – írta a Budapest Business Journal a Forward Keys globális turisztikai elemzőház adataira hivatkozva.

A magyar turizmus tavaly több rekordot is megdöntött. 2017-hez képest pedig több mint egymillióval nőtt a vendégéjszakák száma, 2018-ban csaknem elérte a 31 milliót, ebből 15,3 millió külföldiekhez kötődik. Tavaly csaknem 4,5 millió vendég kereste fel a fővárost, akik összesen mintegy 10,3 millió vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken.

Az egyik leggyorsabban növekvő a kínai beutazó turizmus volt. Tavaly csaknem 200 000 kínai vendég 330 000 vendégéjszakát  töltött Budapesten. Évről évre nagyobb szeletet hasít ki a budapesti vendégforgalomból az ázsiai beutazó piac: a majdnem 1,5 millió ázsiai vendégéjszaka 7,8 százalékos növekedést jelent, amit az is segíthetett, hogy Japán és Kína után India-szerte is népszerű lett a magyar főváros.

A Forward Keys adatai szerint Magyarország az Európai Unió tagállamai közül Horvátország és Észtország után a harmadik leggyorsabban növekvő piaca volt a kínai turistáknak. Déli szomszédunkba 45,7 százalékkal, míg Észtországba 36 százalékkal több turista érkezett Kínából, míg a magyar növekedés 25 százalékos volt.

A globális turizmus növekedésében meghatározó Kína szerepe. A kínaiak utazási kedve exponenciálisan nő. Míg 1995-ben az utazások száma 5 millió volt, ez tavaly elérhette a 150 milliót, és 2030-ra várhatóan meghaladja a 400 milliót.