Erős évet zárt a Huawei

 

Tavaly több mint negyven százalékkal növelte forgalmát Magyarországon a Huawei Technologies kínai távközlési technológiai konszern – tájékoztatta kedden a Huawei Technologies Hungary Kft. az MTI-t.

A Huawei Technologies Hungary Kft. a még nem auditált mérlege alapján tavaly közel 80 milliárd forint értékesítési árbevételt ért el Magyarországon, több mint negyven százalékkal magasabbat a 2017-es 57 milliárd forintnál.

A Huawei az idén forgalmának további növekedését tervezi és folytatja Kínán kívül legnagyobb, Magyarországon tíz évvel ezelőtt létesített gyártó- és logisztikai központjának a bővítését.

A Huawei Technologies Hungary vállalati és fogyasztói távközlési üzletágainak köszönhetően a magyarok közel nyolcvan százaléka használja a vállalat valamilyen termékét kommunikációra és internetezésre.

A Huawei 2017-ben indította el európai távközlési szolgáltatók felhőszolgáltatásait segítő „Europe Operations and Maintenance Centre” központját Magyarországon. Tavaly decembertől pedig a Huawei okoskészülékek és hálózati eszközök mellett új termékcsoport, a személyi számítógépek forgalmazását is bevezette Magyarországon.

A Huawei Technologies Hungary 2005-ben alakult, Magyarországon jelenleg több mint kétezer embernek biztosít megélhetést közvetlenül vagy közvetve. Wu Biqiang, a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója elmondta: a Huawei volt az első kínai cég, amellyel 2013-ban stratégiai partnerségi megállapodást írt alá a magyar kormány.

A vállalat eddig 1,2 milliárd dollárt fektetett be Magyarországon és az elmúlt öt évben közel 60 milliárd forint adóval járult hozzá a költségvetési bevételhez.

Az amerikai külügyminiszter magyarországi látogatása során a kínai-magyar kapcsolatok erősödése, ezzel együtt a Huawei piaci térnyerését kifogásoló álláspontját kommentálva a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója leszögezte:

„A többi országot, kormányzatot, döntéshozókat és piaci szereplőket is arra biztatjuk, hogy maradjanak objektívek, nyitottak, ne hozzanak megalapozatlan és korai döntéseket az 5G és más fejlesztéseiket illetően. A kiberbiztonság közös ügy, egy piacvezető szállítónak egy ország technológiai fejlesztéséből, csupán feltételezések alapján való kizárása mind a tudományos, mind a gazdasági fejlődést visszaveti.”

„Hiszünk ügyfeleink racionális és józan gondolkodásában, a továbbra is nyitott és kiegyensúlyozott magyar üzleti környezetben és a töretlen növekedésben” – jelentette ki a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója, hangsúlyozva, hogy “(a Huawei) megbízhatósága körül kialakult, bizonyítékokat és tényeket nélkülöző vádak teljes mértékben megalapozatlanok és idővel kipukkadnak”.

A vezérigazgató elmondta: a Huawei tavaly mind a Magyar Telekommal, mind a Vodafone-nal sikeres, következő generációs, 5G-s hálózati próbákat hajtott végre. A vállalatnak Magyarországon jelenleg már több, bekapcsolt 5G-bázisállomása is üzemel.

A Huawei Technologies, a világ egyik vezető infokommunikációs és távközlési beszállítója, Kína legnagyobb magánvállalata 170 országban van jelen és az egyik legtöbb szabadalmat benyújtó globális cég a távközlési innovációk területén.

A vállalat a következő, ötödik generációs mobilhálózatok és berendezések fejlesztésében és kiépítésében kiérdemelt piacvezető szerepét annak köszönheti, hogy árbevételének iparági szinten kimagasló 11-13 százalékát fordítja kutatás-fejlesztési beruházásokra – szögezte le a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója.