Harmadával nőttek tavaly a lakásárak Magyarországon

 

Egy ötven négyzetméteres budapesti lakás a tavalyi átlagárakon 7,5 éves nettó fizetésből jött ki. Varsóban és Bukarestben szintén 7,5 év kellett hozzá, ezzel szemben Prágában és Pozsonyban több mint nyolc évre volt szükség. A jövőben jelentősen mérséklődhet az áremelkedés üteme.

Évek óta emelkednek a fizetések Magyarországon és a kelet-közép-európai régióban, miközben a lakásárak is egyre magasabbak, de azért vannak eltérések – áll az Ingatlan.com elemzésében. A portál 2018-as hivatalos lakásár-adatok és kereseti statisztikák alapján azt vizsgálta, hány évig kell dolgozni egy ötven négyzetméteres lakásért a régiós fővárosokban, azaz Budapesten, Bukarestben, Prágában, Pozsonyban és Varsóban.

Felpörgött Kelet-Közép-Európa 

Az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat adatai alapján valamennyi régiós országban jelentős volt a lakásdrágulás. Magyarországon a múlt év harmadik negyedében 31 százalékkal, Csehországban 32 százalékkal, Szlovákiában 21 százalékkal, Romániában 19 százalékkal voltak magasabbak a lakásárak, mint 2015-ben.

Valamennyi régiós fővárosra igaz, hogy az adott országban ott a legjelentősebb a lakáspiaci kereslet, ennek megfelelően az árak is magasabbak az országos átlagoknál. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta, hogy a régiós fővárosok lakáspiacát a budapestihez hasonló trendek jellemezték az elmúlt években. A válság után nem csupán a lakásárak drágultak jelentősen, de a bérszínvonal is kiugróan emelkedett valamennyi környező országban.

Városok, fizetések, évek

A szakember közölte: az átlagos négyzetméterárak Budapesten a múlt év harmadik negyedévére elérték a 540 ezer forintot, egy ötven négyzetméteres lakáshoz az átlagos nettó átlagfizetések alapján 7,5 évet kell dolgozni. Budapesthez hasonlóan Varsóban és Bukarestben is 7,5 évre jutó nettó bér kell egy ötven négyzetméteres ingatlanhoz. Prága és Pozsony kilóg a sorból, mivel mindkét városban több mint nyolc évet kell dolgozni egy ekkora lakásért.

Balogh László hozzátette: bár a lakáspiaci kereslet továbbra is erős a magyar fővárosban, az ingatlanárak növekedése érezhetően lassulhat a jövőben, mert a budapesti jövedelemarányos lakásárszínvonal már beérte a régiós fővárosokét. „A jelenleginél lényegesen magasabb árszint hosszútávon csak akkor lenne elképzelhető, ha a budapesti jövedelmek is ugrásszerűen továbbnövekednének” – fogalmazott a szakember.