Szijjártó: Sikeres dimenzióváltás a magyar gazdaságban

 

Sikeres volt a magyar gazdaság dimenzióváltása a külgazdasági és külügyminiszter szerint: a termelésen alapuló gazdaságfejlesztés után egyre nagyobb hangsúlyt kap a kutatás, fejlesztés, innováció a gazdaságban – fogalmazott Szijjártó Péter a német Diehl Aviation cég új mérnöki és szolgáltató központjának átadásán Debrecenben.

Új mérnöki és szolgáltató központjot adott át Debrecenben a német Diehl Aviation. Szijjártó Péter elmondta: a szolgáltató központ 2,76 milliárd forint értékű beruházását a magyar kormány 968 millió forint vissza nem térítendő támogatással segítette. A beruházással 151 új munkahely jön létre Debrecenben, amiből 121 felsőfokú végzettséggel rendelékező, magasan képzett munkaerőnek biztosít elhelyezkedési lehetőséget.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a magyar gazdaság sikerrel vette az akadályokat, amelyek a dimenzióváltás érdekében rendszerint az ország előtt tornyosulnak: „Magyarország sikeresen átállt egy magasabb hozzáadott értéket képviselő, magasabb technológiai színvonalra alapuló gazdasági tevékenységre”.

Növekvő kapacitás

Ezt a sikert nem adták ingyen – tette hozzá a tárcavezető megemlítve, hogy ehhez Európa legalacsonyabb adóira volt szükség, és arra, hogy „megváltoztassuk beruházás-ösztönzési politikánkat, amelyik már nem a létrehozott munkahelyek számától, hanem a Magyarországra behozott (…) új technológiai színvonaltól teszi függővé a költségvetési támogatások mértékét”.

Szijjártó Péter utalt rá, hogy Magyarország immár a hetedik legnépszerűbb beruházási célpont a világban, ami jelzi, hogy pozitív fogadtatásra találtak a kormány beruházás-támogató intézkedései, s az új befektetők mellett a már Magyarországon lévő külföldi vállalkozások is növelik kapacitásaikat.

A külgazdasági miniszter örömmel nyugtázta, hogy az eddig csak gyártókapacitással rendelkező cégek egyre inkább szolgáltató, kutató-fejlesztő részlegüket is ide telepítik. Ezek közé tartozik a német Diehl Aviation Hungary, amely évek óta sikeresen termel Nyírbátorban, ahol az Airbus repülőgép különböző típusaihoz gyártanak alkatrészeket, repülőnként 1,5 millió dollár értékben.

Újabb beruházások várhatók

Szijjártó Péter ezúttal is az egész európai versenyképesség szempontjából meghatározónak nevezte a német és a magyar gazdaság, illetve a német és a kelet-közép-európai országok gazdaságának együttműködését. Megemlítette, hogy Németország és a V4 tagállamok – Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia – kereskedelmi forgalma hatvan százalékkal nagyobb, mint a német-francia kereskedelmi forgalom.

Bővebben a témáról itt olvashat.