Jelentősen emelkedhetnek a törlesztőrészletek

 

Az új lakáshiteleknél a kiszámítható, fix törlesztőrészletű konstrukcióké a főszerep, hetvenszázalékos az arányuk, a teljes lakossági hitelállományt tekintve azonban a rizikós, a változó kamatozásúak vannak fölényben, 62 százalékát adják a piacnak.

Szakadék tátong a lakáshitelpiacon, mégpedig az új és a már meglévő hitelek között a kockázatokat tekintve – hívja fel a figyelmet az Ingatlan.com csoporthoz tartozó BankRáció.hu  összeállítása, amely szerint a kamatkockázat fokozódhat a következő időszakban.

„Az újonnan felvett lakáshitelek több mint hetven százaléka több évre fix törlesztőrészletet biztosít, ezáltal kiszámíthatóbbak, biztonságosabbak. A változó kamatozású konstrukciók viszont rizikósak, mert ezeknél rövid távon – 3–12 hónapon belül – magasabb lehet a törlesztőrészlet, amennyiben a piaci kamatok emelkedésnek indulnak. Márpedig ez a jövőben bekövetkezhet, főleg, hogy egy-egy lakáshitelnél évtizedes távlatokról van szó – fogalmazott Trencsán Erika, a BankRáció.hu hitelszakértője.

Fokozódó kamatkockázatok

A magyar jegybank egyelőre még nem szigorított a monetáris feltételeken, amelyek alapvetően befolyásolják a hitelkamatokat, de a jövőben valamikor sor kerülhet rá az infláció alakulásától függően. Ha ez valóban így lesz, az pedig a lakossági hitelkamatok emelkedésével járhat. Ráadásul a nemzetközi folyamatok, az amerikai jegybank már megkezdett kamatemelési sorozata, valamint az Európai Központi Bank kevésbé laza feltételek felé való elmozdulása is fokozzák a kamatkockázatokat.

Márpedig jelentős a változó kamatozású lakossági hitelek aránya, a hivatalos jegybanki adatok szerint a múlt év végén 62 százalékos volt.

Még megéri a változót fixre cserélni

A portál számításai szerint egy jelenleg 3 százalékos kamattal futó, még 10 évig törlesztendő lakáshitel havi törlesztése 48-49 ezer forint, azonban két vagy három százalékpontos kamatemelkedés 10-11, illetve 16-17 százalékos többletet eredményezhet havonta. A teljes visszafizetendő összeg pedig százezrekkel, még rosszabb esetben milliós tétellel növekedhet.