Érdemes időben elkezdeni a tao-bevallást

 

Jelentős terheket róhat a cégek pénzügyi munkatársaira a társasági adó (tao) bevallása, ezért érdemes időben elkezdeni az előkészületeket – hívta fel a figyelmet a Mazars. Bizonyos iratok hiánya elszalasztott kedvezményeket és adóalap-növekedést is jelenthet.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közzétette a 2018. évi társasági adóról szóló 1829-es bevallási nyomtatvány tervezetét, ami számos feladatot róhat a gazdálkodó szervezetekre – figyelmeztet a Mazars. Noha a bevallás benyújtásának határideje május végén van, érdemes már most nekilátni az ehhez szükséges teendőknek.

„Már a társasági adóalap megállapítása is komoly adminisztrációt igényel, ami jelentős terheket róhat a gazdasági társaságok pénzügyi munkatársaira. Az adóalap az adózás előtti eredményt alapul véve történik, ám megállapításához számos korrekciós tételt kell figyelembe venni. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a szükséges főkönyvi adatok, tárgyi eszköz analitikák és az adóalap módosító tételek pontosan meglegyenek” – emelte ki H. Nagy Dániel, a Mazars adóigazgatója.

Adóalap-csökkentő tételek

A legfontosabb adóalap-csökkentő tételek közé tartoznak az értékcsökkenési leírások, K+F költségek, a céltartalékok, fejlesztési tartalékok, bírságok, önellenőrzések hatásainak elkülönítései. Ezeket megfelelő részletességgel kell elkészíteni, ami gyakran nem egyszerű feladat.

 Főkönyvi adatok

„Az adó összegének kiszámításakor ráadásul olyan információkra is szükség lehet, amelyek a főkönyvi adatokból nem következtethetők ki közvetlenül. Ezek elkészítése külön nyilvántartások vezetését igényli, így többletfeladatot jelent. Ilyen lehet egyebek közt a korábbi évek elhatárolt veszteségeinek kiszámítása, az alultőkésítési számítások elvégzése, a fejlesztési tartalék terhére beszerzett tárgyi eszközök amortizációjának manuális korrekciói vagy a kapcsolt felek közötti ügyletek során alkalmazott transzferárak korrekciói” – emelte ki az adóigazgató.

Bővebben a témáról itt olvashat.