Kelet-Közép-Európa az EU gazdasági motorja

 

A közép- és kelet-európai régió növekedése az EU átlaga felett alakul, és ezzel együtt fontos szerepet játszhat a gazdasági növekedés élénkítésében. A brüsszeli Ecofin-ülés fontos témája volt az állami és magánberuházásokat mobilizálni hivatott InvestEU program is – tájékoztatott Gion Gábor államtitkár.

Az EU27 növekedési képessége várhatóan gyengül, 2019-ben és 2020-ban átlagosan 2, az euróövezetben ennél alacsonyabb, 1,9-1,7 százalékos növekedést jeleznek előre – mondta Gion Gábor államtitkár a brüsszeli Ecofin-ülés után.

Mint mondta, a közép- és kelet-európai régió növekedése az EU átlaga felett alakul, és ezzel együtt fontos szerepet játszhat a gazdasági növekedés élénkítésében. Az Ecofin brüsszeli ülésének fontos témája volt az állami és magánberuházásokat mobilizálni hivatott InvestEU program is.

Aktív szerep

Magyarország aktív szerepet kíván vállalni az eurózóna számára létrehozandó költségvetési eszközről szóló tárgyalásokban – szögezte le Gion Gábor arra utalva, hogy a decemberi eurócsúcson elfogadott határozat értelmében az Eurogroup megkezdi az eurózóna-költségvetés részleteinek kidolgozását.

A tárgyalások során magyar részről ragaszkodunk ahhoz, hogy az uniós költségvetésen belül létrehozandó költségvetés csakis teljes EU 27-es konszenzussal, az euróövezeten kívüli tagállamok érdekeit teljes mértékben figyelembe véve születhessen meg. S ne járjon a hazánk számára elsődleges jelentőségű hagyományos EU-politikák, így különösen a kohéziós és agrártámogatások csökkenésével  – mutatott rá az államtitkár.

Támogatandó javaslatok

A beruházásokat támogató InvestEU-program kialakítása kapcsán Gion Gábor kifejtette: támogatjuk azokat a javaslatokat, amelyek a nemzeti fejlesztési bankoknak több szerepet, szolgáltatói funkciót biztosítanak, hogy érdemi szerepet játszhassanak a végrehajtásban.