Tízmilliárd forintos hitel az MFB új konstrukciójában

 

Már elérhető a Magyar Fejlesztési Bank új hitelkonstrukciója, amely tőkepótló jellegével, fix kamatozásával és magas összeghatárával lehetőséget biztosít a kis- és középvállalkozásoknak, hogy versenyképességüket jelentősen növelő beruházásokat hajtsanak végre.

A hazai vállalkozások jelentős része – tőkehelyzetükből adódóan –, hagyományos finanszírozási konstrukcióval nem képes olyan léptékű beruházások, akvizíciók megvalósítására, melyek jelentősen növelnék a társaság versenyképességét. Erre kínál megoldást az MFB Versenyképességi Hitelprogram, melynek egyedülálló előnye, hogy a hitelösszeg maximum negyven százalékig ballon típusú forrást biztosít, azaz halasztott tőkefizetési lehetőséggel gyakorlatilag tőkét nyújt a vállalatok részére – tájékoztatott az MFB.

Versenyképesség-növelés

Közölték, a konstrukció célja a kis-, közepes vállalkozások versenyképességének növelése, hosszú távú finanszírozásuk biztosítása, valamint tőkeszerkezetük és likviditási helyzetük kiszámíthatóvá tétele. A hitel kidolgozásánál fontos szempont volt, hogy az igénylők a már meglévő kapacitásaik bővítésére és újak kiépítésére, illetve tervezett akvizícióikhoz kapcsolódóan befektetett pénzügyi eszköz vásárlására is fordíthassák a hitelt – mind az agrár-, mind pedig az egyéb ágazatokban tevékenykedő cégek esetében.

Széles körű felhasználhatóság

Az MFB Versenyképességi Hitelprogramja ennek megfelelően széleskörűen felhasználható, hiszen a „hagyományos” beruházási célok mellett tartós forgóeszköz-finanszírozásra és akvizícióra is fordítható. A hitelösszeg nagysága ügyfelenként minimum egymilliárd forint, maximum tízmilliárd forint lehet. Beruházási, akvizíciós és hitelkiváltó hitel esetén a futamidő maximum  tíz év, forgóeszközhitel esetén pedig maximum öt év lehet.

Bővebben a témáról itt  olvashat.