Könnyebbség a kkv-knak: emelkedett a közbeszerzési értékhatár

 

A vissza nem térítendő támogatásokkal kapcsolatos közbeszerzési értékhatár korábban azoknál az eszköz-és szolgáltatás-beszerzéseknél mentesítette a pályázókat, ahol a kapott támogatás negyvenmillió forint vagy kevesebb volt. Ezt az összeget megemelték.

Az idei évben változtak a pályázati értékek, amely mögött a közbeszerzési értékhatárokhoz való harmonizáció áll – mondta Papadimitropulosz Alex, a Via Credit ügyvezető igazgatója. Közölte, a közbeszerzési törvényben az eszköz és szolgáltatásvásárlás értékhatára 68 millió 655 ezer 860 forint, ehhez az értékhez igazították a vissza nem térítendő támogatással érintett kis-és középvállalkozások (kkv) és nagyvállalkozások projektjeit. A módosítások mögött valószínűleg a közbeszerzési törvényben meghatározott alapelvi okok, azaz, nevesítve a mikro-, kis- és középvállalkozások megsegítése állhat. A támogatási összegek rugalmasabb és gyorsabb felhasználásának gazdaság-élénkítő hatásaira is figyelemmel – fogalmazott a szakember.

Mint mondta, az értékhatár változása minimális hatással lesz a pályázó vállalkozásokra, főleg amiatt, hogy 2018 év végén a legtöbb programban már eredményt hirdettek. Nem várható tömeges, olyan, ezreket megmozgató pályázat, ami elérné akár a korábbi közbeszerzési értékhatárt. Akire azonban hatással lehet a változás, azok a pályázók, akik 2018 júniustól nyertek támogatást, hiszen az előkészületi munkák valószínűleg nem jutottak még el a közbeszerzési eljárás megindításáig.

Bővebbena  témáról itt olvashat.