Tudta, hogy van egyéni nyugdíjszámlája? Itt nézheti meg

 

Mindenképpen érdemes belépni az Ügyfélkapu szolgáltatás rendszerébe, mert számos hasznos információhoz juthatunk hozzá. Például ilyen az egyéni nyugdíjszámla, amelynek létezéséről kevesen tudnak. Pedig bármikor ellenőrizhetjük, mennyi járulékot fizettünk be, illetve fizettek be a munkaadóink utánunk erre a számlára.

Sokan nem tudnak róla, de a legtöbb magyarnak van egyéni nyugdíjszámlája, melyet az Ügyfélkapun keresztül megnézhetünk, és megtudhatjuk, mennyi járulékot fizettünk, illetve fizettek be munkáltatóink eddig az állami rendszerbe.

A legfontosabb – és egyben első – lépés, hogy egy kormányablakban intézzük el az Ügyfélkapu-regisztrációt, ami ingyenes. Amikor ez megvan, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) honlapján keresztül kell belépni az Ügyfélkapura. A társadalombiztosítási egyéni számla 2013-tól listázza az adatokat.

Lépésről lépésre

  • Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapján keressük a Társadalombiztosítási egyéni számla menüpontot.
  • Az ONYF honlapján válasszuk a Kivonat megtekintése menüpontot.
  • Lépjünk be saját Ügyfélkapu-azonosítónkkal.
  • Adjuk meg taj-számunkat.
  • Az egyéni számlán – Részletek megjelenítése menüpontban – a havi bevallásokat is látjuk.

A Magyar Államkincstár honlapján felhívják a figyelmet arra: ha a kivonaton feltüntetett adatokkal nem értünk egyet, forduljunk a lakóhely szerint illetékes kormányhivatal nyugdíjbiztosítási szakterületéhez, továbbá javasolják, hogy keressük fel az érintett foglalkoztatót, munkaadót is. Fontos tudni még, hogy a nyilvántartásból hitelesített másolatot vagy kivonatot is kérhetünk, amely illeték- és költségmentes.