Több ezer hazai cég életét bonyolítja már most a Brexit

 

A 2016-os Brexit-népszavazás óta stagnál a brit érdekeltségű cégek száma Magyarországon, a bizonytalanság egyértelműen meglátszik a céginformációs mutatókban – áll az Opten elemzésében.

Már most látszik a Brexit hatása a hazai cégvilágban is: 2004 és 2016 között folyamatosan növekedett Magyarországon az egyesült királyságbeli befektetők száma. A cégszámnövekedés azonban teljesen befagyott a 2016-os Brexit-népszavazás óta, a bizonytalanság egyértelműen meglátszik a céginformációs mutatókban – közölte az Opten céginformációs szolgáltató.

Nemzetgazdasági szempont

Jelenleg mintegy 2300 olyan cég található Magyarországon, amelynek közvetlen tulajdonosai között nagy-britanniai címmel rendelkező céget vagy magánszemélyt találunk. Ha hozzávesszük az összetett tulajdonosi láncokat és a közvetett kapcsolatokat is, akkor összesen 2900 cég köthető a szigetországhoz tulajdonosi vonalon. Ráadásul, a hazai átlagnál jóval nagyobb vállalkozások az érintettek, ennek a 2900 cégnek komoly szerepe van nemzetgazdasági szinten is.

Brexit - tábla

A Brexit hatása nemcsak a cégszámnövekedés megállásában látszik, az országhoz köthető cégek alkalmazotti létszáma is csökkent a Brexit-sztori indulása óta.  Még 2016 júniusában 73 ezer alkalmazottat foglalkoztattak a brit érdekeltségű cégek Magyarországon, jelenleg már csak 69 ezret. Ez ellentétes a hazai általános trenddel, hiszen összességében valamelyest növekedett az alkalmazottak száma Magyarországon.

A magas cégszámból és alkalmazotti létszámból jól látszik, hogy már a tulajdonosi szerkezeteket vizsgálva is milyen komoly kötődése van Magyarországnak az Egyesült Királysághoz. Valójában ez csak a jéghegy csúcsa, az export/import folyamatokon keresztül és a közvetett beszállítói láncokon keresztül jóval nagyobb kapcsolódási kör azonosítható a cégek mikrogazdasági szintjén is.

Nyertesek, vesztesek

Ha ehhez hozzávesszük, hogy a teljes EU-s és globális piac hullámokat vethet több potenciális Brexit-forgatókönyv esetén is, akkor látható, hogy bizony tömegeket érinthet Magyarországon is a Brexit kimenetele. Az is egyértelmű, hogy a folyamatnak egészen biztosan lesznek nyertesei és vesztesei is.

Bővebben a témáról itt olvashat.