A végéhez közeledik a lakásárak emelkedése

 

Egy év alatt mért hétszázalékos drágulással a nyolcadik helyen áll Magyarország az Eurostat 27 ország lakásár-változását bemutató adatai alapján. A 2015 óta országos átlagban mért szűk 31 százalékos árnövekedés azonban még mindig dobogós helyet ér – ismertette az OTP Ingatlanpont.

Ahogy arról a KSH is beszámolt a minap, a legfrissebb, tavaly harmadik negyedéves országos árindex minimális, 0,3 százalékos csökkenést mutat az előző negyedévhez képest. Noha ez még csak előzetes adat, mely a véglegesítés után módosulhat, beszédes, hogy 2014 eleje óta csak egyszer, 2017 első három hónapjában volt egy hasonlóan minimális árcsökkenés, különben évek óta rendületlen a magyar áremelkedés.

Az Eurostat által – szintén a harmadik negyedéves adatok nyomán – kiadott index Magyarországon kívül még Olaszországban, Romániában, Szlovákiában és Finnországban mutat egy százalékot nem meghaladó árcsökkenést. Három hónap alatt pedig Hollandiában volt a legnagyobb ütemű, 3,3 százalékos a drágulás.

Élen Szlovénia

Az egy év alatt végbement árnövekedés Szlovéniában volt a legjelentősebb, ahol 15,1 százalékkal emelkedtek az átlagos négyzetméterárak. Tíz százalékot meghaladó növekedés Szlovénia mellett csak Hollandiában volt a vizsgált 27-ek közül. A magyar mutató hétszázalékos, amivel a nyolcadik helyen állunk. Éves szinten csak Olaszország és Svédország mutat minimális áresést.

Megáll az áremelkedés

Köszönhetően a tavalyi harmadik negyedév alatt bekövetkező árcsökkenésnek, a dobogó csúcsáról annak harmadik helyére csúsztunk vissza abban a mutatóban, ami a 2015-höz képest bekövetkező összesített áremelkedést mutatja. Az „élboly” viszont nagyon szoros: az elsőség Írországé (33,3 százalék), még Csehország áll előttünk (31,8 százalék), majd következik hazánk 30,9 (százalék).

„Az adatok tehát még előzetesek, nem mutatják a negyedév összes lakóingatlan tranzakcióját, ugyanakkor valószínűsíteni lehet, hogy az elmúlt évek nagy ütemű, éves szinten tíz százalékot meghaladó lakásár-emelkedése a végéhez közeledik” – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Bővebbena  témáról itt olvashat.