Tízmilliárdos állatgyógyászati beruházás indul Monoron

 

A Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. új állatvakcina-gyártó üzemet, valamint kutatási és fejlesztési központot épít a Pest megyei Monoron csaknem tízmilliárd forintból.

A francia tulajdonú Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. 8,17 milliárd forintos új állatvakcina-gyártó üzemének beruházását a kormány további 1,63 milliárd forinttal segíti – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Az állami támogatást azzal indokolta, hogy az új üzem magasan képzett alkalmazottaknak fog munkát adni és innovatív technológiát hoz Magyarországra. Az állategészségügy ráadásul – tette hozzá  a miniszter – nemzetgazdasági jelentőségű ágazat, hiszen az állatállomány megbetegedése miatti kiviteli tilalmak jelentős bevételkieséseket okoznak.

Erős ágazat

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a gyógyszeripar hagyományosan erős ágazata az országnak, a visegrádi államok közül itt a legmagasabb a gyógyszeripari kutatások és fejlesztések aránya, tavaly a harmincezer embert foglalkoztató ágazat termelési értéke decemberig meghaladta a 810 milliárd forintot. A Magyarországon előállított gyógyszerkészítmények 84,5 százalékát külföldön értékesítik, a Ceva-Phylaxia azonban ennél is magasabb, csaknem 95 százalékos kiviteli arányt ér el a készítményeivel.

A miniszter megjegyezte: a cég Magyarországon kívül csak az Egyesült Államokban és Japánban folytat kutatási és fejlesztési tevékenységet, miközben a baromfi-oltóanyagok világpiacán a harmadik legnagyobb gyártó.

Százmillió eurónyi fejlesztés

Thierry Le Flohic, a Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. igazgatóságának elnöke megjegyezte, hogy az oltóanyag-kutatásban dolgozó alkalmazottaik fele, vagyis több mint 130 ember Magyarországon dolgozik. Termékeiket Dél-Amerikában, Afrikában, Kínában és Ázsia más országaiban is értékesíteni tudják, Brazíliában minden második baromfit Magyarországon előállított készítmény véd a betegségektől – tette hozzá.

A cég vezetője elmondta, hogy az elmúlt tíz évben több mint százmillió eurónyi fejlesztést hajtottak végre és évente csaknem húsz százalékkal bővítik a termelési kapacitásukat.