Három év alatt duplájára nőttek a panelárak

 

A lakótelepek népszerűsége továbbra is szárnyal mind a költözni vágyók, mind a befektetők körében. Az országban található több száz lakótelep között jó néhány olyan is van, ahol több mint duplájára nőttek az átlagos négyzetméterárak csupán három év alatt.

Aki három-négy évvel ezelőtt lakótelepi lakást vásárolt, az nagyon jól járt, akár lakhatási, akár befektetési szándékkal vette. Aki például a XI. kerületi Lágymányosi lakótelepen vett magának lakást 2015-ben, négyzetméterenként 300 ezer forint alatti átlagáron, annak ma több mint dupla annyit ér az otthona: a remek elhelyezkedésű területen átlagosan 587 ezer forintba kerül egy négyzetméter és ezzel a legdrágább magyarországi lakótelepnek számít – derül ki az OTP Lakótelep Értéktérkép* adataiból.

E szerint a vidéki nagyvárosokban is lehetett igen előnyös vételekhez jutni: a tatabányai Dózsakerti lakótelepen például három évvel ezelőtt az átlagos négyzetméterár épp csak átlépte a százezer forintot, ma már 223 ezer forintot kell fizetni ugyanezért. Ezzel Magyarország legnagyobb arányú árnövekedését produkáló kiterjedtebb lakótelepe lett.

A budapesti és főváros környéki városok mellett a legnagyobb értéknövekedés azokban a vidéki nagyvárosokban tapasztalható, amelyek az elmúlt évek nagyberuházásai és a számos munkalehetőség miatt váltak igen népszerűvé a beköltözők körében. Tatabánya, Debrecen, illetve Kecskemét egyes lakótelepei bőven nyolcvanszázalék fölött drágultak az elmúlt három évben. Egerben az ugyanilyen mértékű áremelkedés inkább a korábbi nagyon alacsony ár miatt mehetett végbe.

Bővebben a témáról itt olvashat.