Elérkezett a rizikós hitelek alkonya

 

Mintegy nyolcszázmilliárd forint összegben vettek fel lakáshitelt 11 hónap alatt, ami 33 százalékos emelkedést jelent és illeszkedik a korábban kialakult trendbe. Az új lakáshiteleknél a legnagyobb rizikót jelentő változó kamatozású konstrukciók aránya nagyon alacsony, hat százalékos szintre süllyedt.

Maguk a hitelfelvevők léptetik le az egyik lakáshitel-konstrukciót a piacról. Legalábbis erre utalnak a legfrissebb piaci adatok a BankRáció.hu legújabb – a hivatalos jegybanki adatokon alapuló – összefoglalója szerint.

Elbúcsúztatják az egyik lakáshitelt a lakásvásárlók

„A bő 30 százalékos növekedés nem jelent meglepetést, azaz tartós növekedés látható a piacon” – mondta Trencsán Erika, a BankRáció.hu hitelszakértője. Hozzátette: a legfrissebb adatokból kiderül, hogy az új lakáshiteleknél gyakorlatilag marginálissá vált a legrizikósabb, változó kamatozású konstrukciók aránya. A tavaly novemberben felvett lakáshiteleknek mindössze hat százalékát adták, ezzel szemben a 11 hónapban igényelt új lakáshiteleken belül még 16 százalékos a részesedésük.

„Mindez azt mutatja, hogy a hitelfelvevők elfordultak a változó kamatozású lakáshitelektől. Ebben persze szerepe van a Magyar Nemzeti Bank lépéseinek. Egyrészt a fogyasztóbarát lakáshitelekre vonatkozó minősítés bevezetésének. Másrészt, hogy októbertől szigorúbb szabályok léptek életbe a változó kamatozású lakáshitelek felvételére” – fogalmazott a szakember.

Az újonnan felvett lakáshiteleknél az 5-10 évig fix törlesztést garantáló konstrukcióknál következett be a legjelentősebb növekedés a múlt év első 11 hónapjában: 123 százalékkal 275 milliárd forintra nőtt a teljes összeg. Az 1-5 évig fix törlesztésű lakáshitelek összege hetven százalékkal 332 milliárd forintra emelkedett. A fix törlesztésű lakáshitelek iránti kereslet jelentős emelkedése a már említett szigorítás mellett a hitelfelvevők tudatosságával magyarázható.

Bővebben a témáról itt olvashat.