Új korszak kezdődik a béren kívüli juttatások piacán

 

Az Erzsébet-utalványok forgalmazásának beszüntetése sem veszi el a munkaadók kedvét a béren kívüli juttatásoktól: nagy részük a megszokott módon adja ezeket továbbra is munkavállalóinak azzal együtt, hogy a juttatások meghatározott körére 2019-től nem érvényes a korábbi adókedvezmény.

Mind a papíralapú, mind az elektronikus Erzsébet-utalványok forgalmazását megszüntette január elsejétől az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. Az érvényes utalványokat 2019 végéig a megszokott módon lehet felhasználni. A lépést egyértelműen az indokolja, hogy az ajándékkártyák és -utalványok már nem kedvezményesen adóznak ettől a dátumtól. A kedvezőtlen irányú adóváltozás ugyanakkor nem feltétlenül hozza el a világ végét.

Változások a cafeteriában

„Azt látjuk, hogy ügyfeleink 75 százaléka az egyes meghatározott juttatások adókedvezményének megszűnése ellenére sem hagy fel ezekkel, hanem továbbra is a megszokott módon nyújtják őket munkavállalóiknak” – fogalmazott Balázs Krisztián, az Edenred Magyarország ügyvezető igazgatója. Mint mondta, az már az adókedvezmények ez évi eltörlését életbe léptető, tavaly nyári jogszabályváltozásokat követően érzékelhető volt, hogy a munkaadók többsége nem fogja beépíteni a bérbe a dolgozói juttatásokat. Ebben a kérdésben egyértelmű határozottsággal foglalt állást az Edenred megbízásából készített, reprezentatív felmérés válaszadóinak többsége – miközben csupán egy százalékuk rendelkezett részletes elképzeléssel arról, hogyan is fogja pontosan kezelni az új helyzetet.

Helyettesíthetők a korábbi Erzsébetes juttatások

Ehhez hasonló dilemmával szembesülnek most azok a vállalkozások, amelyek eddig az Erzsébet-utalványt vagy -kártyát használták. Számukra megnyugtató lehet, hogy nem szükséges eltérniük a megszokott rendszertől: még csak újra sem kell nyilatkoztatni a dolgozóikat, mivel az Edenred megoldásaival helyettesíthetők a korábbi Erzsébetes juttatások.

 

Bővebben a témáról itt olvashat.