Nőtt a kőolajkitermelés, csökkent az ár

 

Oroszország tavalyi olajtermelése 1,6 százalékkal, gáztermelése pedig csaknem öt százalékkal nőtt a megelőző évhez képest. Míg a kőolaj világpiaci ára az új év első kereskedési napján csökkent.

Szerdán közölt hivatalos adatok szerint a tavalyi orosz olajtermelés 1,6 százalékkal, 555,84 millió tonnára emelkedett, ami a legtöbb a Szovjetunió összeomlása óta. A legnagyobb olajtermelők közül a Rosznyefty 2,6 százalékkal, 216,3 millió tonnára, a Lukoil 0,2 százalékkal, 82,4 millió tonnára, a Szurgutnyeftyegaz 0,6 százalékkal, 60,9 millió tonnára, a Gazprom Nyefty pedig 0,1 százalékkal, 60,2 millió tonnára növelte tavalyi termelését a megelőző évhez viszonyítva.

A gáztermelés nőtt

Ugyancsak szerdán hozták nyilvánosságra, hogy a tavalyi orosz gáztermelés 4,9 százalékkal múlta felül a 2017. évit és 725,17 milliárd köbmétert tett ki. Alekszej Miller, a legnagyobb gáztermelő Gazprom vezérigazgatója a napokban héten azt mondta, hogy cége 5,4 százalékkal, 497,6 milliárd köbméterre növelte a tavalyi termelését.

Tavaly az egyik legnagyobb független gázipari vállalat, a Novatek 49,91 milliárd köbméter, a Lukoil 21,05 milliárd köbmétert, a Gazprom Nyefty 17,75 milliárd köbméter, a Szurgutnyeftyegaz pedig 9,67 milliárd köbméter földgázt termelt.

A kőolaj világpiaci ára csökkent

Csökkent a kőolaj világpiaci ára az újév első kereskedési napján a globális kitermelés emelkedése és a világgazdaság lassuló növekedése miatti aggodalmak hatására. A szerdán közzétett adatok szerint Oroszország kőolajkitermelése a Szovjetunió összeomlása óta nem tapasztalt szintre nőtt tavaly: éves összevetésben 1,6 százalékkal 555,84 millió tonnára emelkedett.

Bővebben a témáról itt olvashat.