A digitalizációval lehetnek versenyképesebbek a cégek

 

Számos magyar vállalat már alkalmazza az Ipar 4.0 rendszerek egy részét, azaz a digitális megoldások már jelen vannak a termelési folyamatokban.

Az ipari digitalizációról, az Ipar 4.0 gyakorlati bevezetéséről tartott konferenciát Budapesten az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakmai intézményeként működő IFKA Iparfejlesztési és Közhasznú Nonprofit Kft.

Az alap infrastruktúrák elkészültek, megvannak a kommunikációs rendszerek és a szoftverek, elérhetők és működőképesek az alkalmazások, itt már igazából a vállalkozásoknak kell felismerniük azt, hogy a digitális technológia milyen lehetőséget biztosít számukra – tájékoztatott Pomázi Gyula, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára az M1 Forint, fillér című műsorában.

Legmodernebb technológiák

A mintagyárak a legmodernebb technológiákat alkalmazzák, ezekben az üzemekben az érdeklődő hazai kis- és közép vállalkozások (kkv-k) betekintést nyerhetnek a digitalizált gyártási folyamatokba, megismerkedhetnek a robotizációval.


„Szeretnénk megmutatni, hogy az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó technológiák bevezetése, tehát a digitalizáció nem elérhetetlen, hanem kis lépések sorozata” – jelentette ki Bárdos Krisztina, az IFKA Iparfejlesztési és Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Hozzátette, így nem egyszerre kell a vállalatoknak nagyot ugraniuk, hanem apró lépésenként tudják felépíteni azt a folyamatot, amivel képesek magasabb hozzáadott termelési érték előállítására, vagy a magasabb fejlettségi szint elérésére.

350 vállalkozást emelnek ki

A hazai kkv-k képzéseken vehetnek részt, ahol saját tevékenységük fejlesztéséhez, a termelési folyamataik digitalizálásához kaphatnak szakmai segítséget. Ezt követően minősítést szerezhetnek.

Bárdos Krisztina elmondta, 350 vállalkozást fognak kiemelni, abból háromszázat az ipari érettség szempontjából úgynevezett ezüst fokozatúnak minősítenek, ötvenet pedig arany fokozatúnak, és ezeknek a vállalatoknak fejlesztési tervet készítenek, amelyhez további forrásbevonásra lesz lehetőség a tervek megvalósításához.

Szirmabesenyő, 2018. március 27. Egy dolgozó a műanyag termékek előállításával és forgalmazásával foglalkozó Ongropack Kft. szirmabesenyői gyárában, az avatása napján 2018. március 27-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A szervezet rendezvényén, a Modern gyárak éjszakáján idén 12 megye 36 gyárában ismerkedhettek meg az érdeklődők a korszerű ipari termeléssel és az okosgyárak működésével. A tavalyi számokhoz képest sikerült mind a látogatószámot, mind pedig a csatlakozó gyárak számát megduplázni. Míg tavaly 24 gyár csatlakozott a programhoz, addig idén már 36, a látogatók száma pedig több mint háromezer volt – mondta Bárdos Krisztina.

Megjelennek az okoseszközök

A Turck Hungary Kft. ipari automatizálással foglalkozik. A cég számos hazai üzembe is szállít digitális megoldásokat, amelyek segítségével optimalizálhatók a gyártási folyamatok. Estók Tibor, a vállalat ügyvezetője elmondta, képesek többféle terméket, az ügyfél igényére szabva, magasabb minőségben előállítani.

Többféle terméket tudnak ugyanazon a gyártósoron előállítani, gyorsabbá tehetik az átállásokat és a szerszámcserét is. Hozzátette, mindenhol megjelennek az okoseszközök, így csökken az emberi hibázás lehetősége, és a minőség is emelkedni fog.

A Knorr-Bremse Rail Systems multinacionális vállalata vasúti és haszongépjárművekhez gyárt korszerű fékrendszereket. Egy adott vállalatnak rendelkeznie kell megfelelő bázissal és stabil működéssel – mondta el Oláh Sándor, a cég stratégiai beszerzésvezetője. A magas szintű szervezettség hozzájárul a megbízható kiszolgáláshoz, reagál az igények változására, és megfelelő szinten kommunikál a közös ügyek intézésében – jegyezte meg.

Oláh Sándor elmondta, egy beszállítót olyan szempontrendszer alapján választanak ki, amely  minimalizálja a kockázatot, mert fennakadás esetén komoly erőforrásokat kellene megmozgatni ahhoz, hogy ne álljon le a gyár működése.

Támogatást nyújt a kormány

Az Ipar 4.0, a korszerű technológiák bevezetéséhez a kormány az Irinyi Kockázati Tőkealap és több célzott Ginop program keretében nyújt támogatást az érintett kis- és közepes vállalkozásoknak.