Kevesen spórolnak a karácsonyi kiadásokra

 

Idén a tavalyihoz képest többet, átlagosan 56 ezer forintot költenek majd karácsonyi ajándékra a magyarok, valamint nőtt az egy személy ajándékára szánt összeg is – derül ki a Budapest Bank megbízásából készített, karácsonyi költéseket vizsgáló kutatásból.

A megkérdezettek 74 százaléka előre átgondolja, hogy kinek, és milyen értékben vesz majd meglepetést, ennek ellenére minden második válaszadó a tervezetten felül költekezik. Az ajándékokat jellemzően az interneten keresztül és nagy bevásárlóközpontokban szerzik be a megkérdezettek.

Idén többet költünk ajándékokra

A Budapest Bank legfrissebb, karácsonyhoz köthető költéseket vizsgáló reprezentatív kutatásából kiderül, hogy a tavalyinál csaknem négyezer forinttal többet, összesen átlagosan 56 355 forintot szánnak ajándékokra a megkérdezettek. Az elkölteni tervezett összeg nagyságát számos tényező, például a lakóhely típusa is befolyásolja: a százezer forintnál többet költők aránya a megyeszékhelyen élők körében a legmagasabb, 18 százalék, míg az egyéb városokban élők terveznek a legkevésbé ennyit költeni, hiszen mindössze hét százalékuk mondta ezt. Az egy főre jutó összeg is emelkedett, idén ez jellemzően 10 084 forintos kiadást jelent.

Az elmúlt évben 39-ről 34 százalékra csökkent azoknak az aránya, akik már a karácsony előtti hónapokban spórolni kezdenek a kiadásokra, miközben az elmúlt évek növekedését folytatva idén 33 százalék helyett már 38 százalék vallja, hogy nem kell takarékoskodnia az ünneppel járó költségek miatt. A válaszadók 33 százaléka mondta, hogy a karácsonyi kiadásait az aktuális havi fizetése fedezi, míg 29 százalék többek közt az általános tartalékaiból, 26 százalék az aktuális fizetéséből, 23 százalék pedig az erre a célra félretett pénzből is fedezi az ünnep költségeit. A lakosság mindössze négy százaléka említette, hogy hitelkártya-keretét is igénybe veszi.

Hitelből i svásárolunk ajándékot

Az ajándékokért a megkérdezettek hetven százaléka készpénzzel is fizet, a második legnépszerűbb fizetési megoldás az interneten keresztüli bankkártyás fizetés (29%). Ezt a hagyományos betéti kártyával történő fizetés követi 27 százalékkal, a hitelkártyás fizetések aránya tíz százalék. A hitelkártya keret költésben nincs jelentős változás tavalyhoz képest, ezúttal is körülbelül hetvenezer forint felhasználását tervezik a megkérdezettek.

Bővebben a témáról itt olvashat.