Alkatrészgyárat épít Magyarországon az Airbus Helicopters

 

Helikopterekhez szükséges alkatrészeket gyártó üzemet létesít Magyarországon az Airbus Helicopters, a 2021-re elkészülő beruházással több száz munkahely jön létre a magyar kormány és vállalat együttműködésének köszönhetően – mondta a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, Budapesten, sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a beruházás konkrét helyszínéért két kelet-magyarországi város verseng, a róluk szóló döntést jövő év elején hozzák meg és a döntést követően véglegesítik a költségvetési támogatásról szóló megállapodást. A kormány vissza nem térítendő támogatást biztosít az Airbus számára a beruházáshoz – tette hozzá.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Bruno Even, az Airbus Helicopters vezérigazgatója (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a  beruházást Magyarország regionális versenyben nyerte el. A magyar emberek szakértelmébe, szorgalmába helyezi bizalmát az Airbus, amely a polgári és katonai használatú repülők, helikopterek gyártásának egyik vezető vállalata a világon, Európában pedig a legnagyobb légi és hadiipari vállalat. Az Airbus éves árbevétele több mint 67 milliárd euró volt az elmúlt években, világszerte mintegy 130 ezer embert foglalkoztat.

A miniszter ismertette, hogy a két fél közötti együttműködés a gyár létesítésén kívül kiterjed még a honvédség részéről 36 új helikopter beszerzésére, ez nagymértékben hozzájárul azon célkitűzés eléréséhez, hogy a walesi vállalásoknak megfelelő határidőben teljesíthető legyen a NATO (Észak-atlanti Szerződés Szervezete) felé tett vállalás, miszerint az ország meghaladja a 2 százalékos védelmi-ipari költési küszöböt. Az Airbus-szal történt megállapodások nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a védelmi költségvetésen belüli fejlesztési kiadások aránya is 20 százalék fölé szökjön.

A megállapodás része, hogy a honvédség csapatszállító gépeket vásárolt a vállalattól, emellett egy oktatási és képzési programot is végrehajtanak közösen – tette hozzá.

Szijjártó Péter elmondta, hogy az Airbus nem nevezhető újkeletű beruházónak, tekintettel arra, hogy egy mérnöki szolgáltatásokat folytató, mintegy 40 mérnököt foglalkoztató iroda működik Airbus kötelékben 2014 óta Magyarországon.

A miniszter kiemelte, hogy az együttműködésnek köszönhetően Németországgal és Franciaországgal szorosabb lesz a kapcsolat, az Airbus beruházása egy igazi európai elköteleződésről tesz tanúbizonyságot – tette hozzá.

Az állam és az Airbus Helicopters közösen építi fel a gyárat (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Kitért arra is, hogy az elmúlt időszakban több repülőgépipari beruházás is történt Magyarországon, amelynek köszönhetően az év első tíz hónapjában a légijárműgyártás termelési értéke Magyarországon 144 százalékkal bővült.

Bruno Even, az Airbus Helicopters vezérigazgatója elmondta, hogy a szándéknyilatkozat aláírásával egy új fejezet nyílik az Airbus és Magyarország együttműködésében. Az alkatrészgyártás egy precíziós munka, amelyben az Airbus támaszkodik a magyar szaktudásra. Két év múlva minden századik helikopterben, amit az Airbus gyárt, magyar alkatrész is lesz – tette hozzá.

A vezérigazgató elmondta, hogy a beruházás azért valósulhat meg, mert Magyarország elkötelezett az innováció terén és komoly technikai tudással rendelkezik. A partnerség nem korlátozódik kizárólag helikopterekre, potenciális projektek előtt nyithat ajtókat a jövőben – tette hozzá.

Kiemelte, hogy a partnerségi megállapodással az Airbus kulcsszerepet szeretne játszani abban, hogy segítsen Magyarország nemzeti függetlenségének erősítésében a légi szállítás területén. Ezért elkötelezettek, hogy Magyarországot az ipari stratégiájuk középpontjába állítsák.