Népszerűbb a kertes ház a lakóparknál

 

Kertes és 86 négyzetméteres ház a favorit a magyarok körében – áll a K&H biztos jövő indexében, amely többek között azt nézte, hol és mekkora lakásban élnének legszívesebben a megkérdezettek. A 30-59 éves korosztály döntő többségének, hetven százalékának van saját vagy legalább részben saját tulajdonú ingatlana, és mindössze 13 százalékuk él bérleményben.

A mostaninál egy picivel nagyobb lakásban laknának a magyarok, ha erre módjuk lenne – többek között ez derül ki a K&H Biztosító biztos jövő indexéből, amely a megkérdezettek lakásviszonyait és lakásvágyait vizsgálta. A 30-59 éves magyarok átlagosan 81 négyzetméteres ingatlanban élnek, viszont átlagosan 86 négyzetméterest tartanának megfelelőnek. Ez egy félszobával nagyobb alapterületet jelentene.

Kertes házba vágynak

Az egyedülállók és a kétfős háztartások nem vágynak nagyobb lakásra. Nagyjából megegyezik a mostani és a vágyott lakásméretük: az egyedülállók átlagosan 58 négyzetméterrel, a kétfős háztartások pedig 73 négyzetméterrel elégedettek. A háromfős családok viszont a mostani 79 négyzetméteres lakásukat 85 négyzetméteresre, a négyfős háztartások pedig a 101 négyzetmétereset 106 négyzetméteresre cserélnék. Jóval méretesebbet szeretnének viszont az ötfős családok: a meglévő helyett átlagosan 24 négyzetméterrel nagyobb, 121 négyzetméteres lakással lennének elégedettek.

A felmérésből kiderül az is, hogy a legtöbben – tízből több mint nyolcan – kertes házban szeretnénk élni: 35 százalék vágyik külvárosi, míg 48 százalék vidéki kertes házba. A budapestiek többsége – 56 százaléka – csak a külvárosig menne el egy családi házért, mindössze 14 százalékuk gondolkodik a vidékre költözésben. A családi vagy kertes ház népszerűségét érzékelteti az is, hogy az abban élőknek mindössze kilenc százaléka lenne hajlandó lakásra váltani. Ezzel szemben a lakásban élők csaknem hetven százaléka menne kertes házba.

Kisebb társasházakba mindössze a megkérdezettek hét százaléka vágyik, városi lakóparkba hat százalék, belvárosi lakásba pedig négy százalék költözne.

A többség saját lakásban lakik

A kutatás választ ad arra is, hogy a megkérdezettek többsége – hetven százaléka – saját vagy részben saját tulajdonú ingatlanban él. Míg a harmincasoknál ez az arány 53 százalékos, addig az ötvenévesek táborában már 86 százalékos. Mintegy 13 százalék lakik bérleményben, ennek aránya az életkor emelkedésével csökken: míg a harmincévesek 18 százaléka veszi ki más lakását, az ötvenéveseknek csak kilenc százaléka.

Bővebben a témáról itt olvashat.