Megkezdte a munkát a CO2 Koalíció

 

Megtartotta alakuló ülését a Palkovics László innovációs és technológiai miniszter által életre hívott CO2 Koalíció Budapesten.

A CO2 Koalíció létrehozásának közvetlen kiváltó oka a gépkocsik károsanyag-kibocsátására vonatkozó tervezett európai szabályozás előkészületeinek előrehaladása volt. Az uniós Környezetvédelmi Tanács októberi ülésén született javaslat arról, hogy a járművek károsanyag-kibocsátását a 2021-es szinthez képest 35 százalékkal csökkentsék 2030-ig. Az innovációs és technológiai miniszter a magyar járműiparra gyakorolt hatások áttekintése, a megfelelő felkészülés érdekében kezdeményezte az ágazat szereplőinek együttműködését – tájékoztatott az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Palkovics László az alakuló ülésen elmondta: a még formálódó konkrét uniós lépéseken túl Európa üvegházhatású gázok kibocsátás-csökkentésében betöltött vezető szerepének megőrzése, az energetikai rendszer átalakulása is igényli a közös gondolkodást. A miniszter kitért arra, hogy a tárca koordinációs szerepet vállal a koalícióban, várja a meghívott szervezetek javaslatait a további egyeztetésekhez. Hozzátette: a szakmai szövetségekkel megkezdett munkába a minisztérium a későbbiekben közvetlenül is be kívánja kapcsolni a hazai járműipar meghatározó vállalatait.

A CO2 Koalíció első találkozóján az Innovációs és Technológiai Minisztérium mellett az Autós Nagykoalíció, az E-Mobi Kft., a Jedlik Ányos Klaszter, a Magyar Autóklub, a Magyar Elektromobilitás Szövetség, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete, a Magyar Gépjárműipari Egyesület és a Magyar Járműalkatrészgyártók Országos Szövetsége képviselői vettek részt.

Bővebben a témáról itt olvashat.