Szintet lépnek a széles sávú beruházások országszerte

 

Januárjában indul a Szupergyors Internet Program második szakasza a kormány kezdeményezésére, szakmai szervezetek és piaci cégek támogatásával. A SZIP 2.0 célja a legalább 100 Mbps-ra alkalmas, de gigabites sávszélességre bővíthető optikai hálózatok kiépítése.

Nyolc szakmai érdekképviseleti és kormányzati szervezet, valamint tizenöt iparági szereplő írta alá azt a nyilatkozatot, amelyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Infokommunikációért és Fogyasztóvédelemért Felelős Államtitkársága kezdeményezett a korszerűbb széles sávú beruházások érdekében. A Szupergyors Internet Program 2.0 (SZIP 2.0) elindításáról a gigabites hálózatok kiépítésének érdekében címmel aláírt nyilatkozat a nagy sebességű hálózatok kiépítéséről szól, amely az európai uniós digitális menetrendben megfogalmazott stratégiai céloknak teljes mértékben megfelel. Emellett a nemzetgazdaság további növekedése, ezáltal pedig Magyarország versenyképessége szempontjából is kiemelt fontosságú – tájékoztatott az ITM.

„Magyarország kormánya elkötelezett abban, hogy a magyar emberek, a helyi közösségek és a vállalkozások a digitalizáció nyerteseivé váljanak” – mondta Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár. Hozzátette: a SZIP 2.0 keretében a kormány a gigabit kapcsolatra képes, elsősorban optikai hálózatok kiépítését preferálja, de cél a legalább 100 Mbps sávszélesség.

Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár azt hangsúlyozta, hogy a versenyképesség megőrzésében, az új vállalkozások, munkahelyek létrehozásában, valamint a digitális közigazgatás optimális működésében elsődleges szerepük van a digitális infrastruktúrába történő jelentős beruházásoknak.

Bővebben a témáról itt olvashat.