Karácsonyra felpörög az ingatlanpiac

 

Lélektani, érzelmi és adóügyi okai vannak, hogy sokan még az új év előtt lebonyolítják az ingatlanvásárlást. Az ingatlanpiac decemberben rendre felélénkül, év végén rengeteg lakás cserél gazdát.

Az utóbbi esztendők tapasztalatai szerint karácsony és szilveszter között sok adásvételi szerződést írnak alá, de az sem ritka, hogy szenteste kerül pont az üzlet végére. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint a trend alapvetően három tényezővel magyarázható.

„Előfordul, hogy valaki a gyerekét akarja meglepni vagy a családtagját akarja segíteni. Ez olyan, mint az eljegyzés, amit szintén sokan karácsonykor jelentenek be. Mások még az adott adóévben ki akarnak költekezni, ezért nem akarják a következő évre csúsztatni az adásvételt. A harmadik lélektani dolog, amikor valaki új életet akar kezdeni, és ezt a naptárhoz köti” – mondta Gadanecz Zoltán.

A szakértő arról is beszélt, a november–december jellemzően mindig erős, csak szilveszter előtt érezni egy kis visszaesését, ugyanakkor ilyenkor a kevesebb megjelenő vevő agresszívebben szeretne döntést hozni. Gadanecz úgy fogalmazott, hogy a decemberi dömping után január elején erős visszaesés érezhető az érdeklődők számában és aktivitásában.

Bővebben a témáról itt olvashat.