Erre jó a nyugdíj elő-takarékossági és a tartós befektetési számla

 

Soha ilyen sokannem várták az államtól a nyugdíjhelyzet megoldását az OTP Öngondoskodási Indexe szerint. Ennek ellenére a megkérdezettek alig több mint ötöde gondolja úgy, hogy a majdani állami nyugdíj elég lesz az időskori megélhetés biztosítására.

Zömében (65%) kiszámíthatatlannak tartják pénzügyi jövőjüket a magyarok, de továbbra sem az öngondoskodásban látják a megoldást. Az OTP Öngondoskodási Index legfrissebb adatai arra mutatnak rá, hogy nem szívesen vállalunk anyagi felelősséget saját jövőnkért, kiváltképp, ha a távolinak tűnő nyugdíjas évekről van szó.

A 12. alkalommal elkészített OTP Öngondoskodási Index fennállása óta rekord arányban, 77 százalékban vélekednek úgy a magyarok, hogy a tisztességes időskor biztosítása az állam feladata. Sokkal kevesebben, mindössze húsz százalék gondolja azt, hogy a kényelmes és biztonságos nyugdíjas évek megalapozása saját felelősségük lenne. Ez már csak azért is ellentmondásos, mert az állami nyugdíj összegét a megkérdezettek háromnegyede nem tartja elegendőnek a megélhetéshez.

Mit lehet tenni ilyen esetben?

A felmérésből kiderült: tízből négyen inkább párnacihában szeretik tudni a pénzüket, pedig vannak olyan megtakarítási lehetőségek, ahol szükség esetén a félretett pénz bármikor hozzáférhető, ráadásul a hosszú távú nyugdíj célú takarékoskodást százezres nagyságrendű kedvezményekkel támogatja az állam is.

A Tartós Befektetési Számlát (TBSZ) már 25 ezer forinttal meg lehet nyitni, és a számlanyitás naptári évében tetszőleges alkalommal bármekkora összeg elhelyezhető rajta. A nyitási év utolsó napja után már nem lehet több pénzt tenni a számlára, viszont öt év elteltével adó- és járulékmentesen felvehető a teljes felhalmozott megtakarítás, a hozamokkal együtt, illetve ezen időszak alatt a befektetések tetszőlegesen átrendezhetők a számlán belül. A pénzhez előbb is hozzá lehet férni, azonban érdemes legalább három évig várni, hiszen ekkorra már tíz százalékra csökken a pénz felvétele után fizetendő adó.

Érdemes hosszabb távon is tervezni 

Akik hosszabb távban gondolkoznak, érdemes megfontolniuk a nyugdíj elő-takarékossági számlát, azaz a NYESZ-t. Ezzel a megtakarítási formával ugyanis hosszú távon kamat-, árfolyam- és nyereségadó-mentesen gyarapíthatóak a befektetések, sőt még elő-takarékossági támogatás is igénybe vehető.

Bővebben a témáról itt  olvashat.