Sok adózási feladat vár még a cégekre

 

Noha közelednek az ünnepek, több olyan fontos év végi adózási határidő és választási lehetőség is van, amelyekre a vállalkozásoknak oda kell figyelniük. Az egyik legfontosabb változás, hogy jövőre az adóbevallásokat kizárólag a Cégkapun keresztül lehet benyújtani – hívta fel a figyelmet a Mazars.

Az ünnepek előtt még több adóhatáridő és döntés vár a cégvezetőkre. Több témában is kiemelten fontos határidő a december 20-a és a 31-e, de januárra is maradnak fontos döntések. Jövőre az egyik legfontosabb változás, hogy az adóbevallásokat kizárólag a Cégkapun keresztül lehet benyújtani – tájékoztatott a Mazars.

Társasági adó és kedvezmények

Már a társasági adó feltöltésének kiszámításakor célszerű végiggondolni, hogy a 2018-as évre vonatkozóan hogyan csökkenthető az adókötelezettség adóalap-csökkentő tételek és adókedvezmények igénybevételével. Arra is érdemes figyelni, hogy milyen adóalap-növelő tételekkel kell számolni. Ez azért is fontos, mert még mindig nem késő adókedvezményekkel járó támogatásokról dönteni.

Még nagyobb adóelőnyt lehet elérni, ha adófelajánlást tesz a cég a látványcsapatsport, a filmművészet vagy – idén utoljára – az előadóművészet javára. A decemberi előleg-kiegészítéskor átutalt összeg esetében a magasabb, 7,5 százalékos jóváírás érvényesíthető, ezért az ilyen célra szánt összegekről érdemes a feltöltéskor rendelkezni.

Adóbevallás - Mazars

A feltöltés összegének kiszámítására érdemes kiemelt figyelmet fordítani, mert a nem megfelelően meghatározott adóelőleg kiegészítés mulasztási bírságot von maga után. Ha az adózó a várható éves adó összegét nem vallotta be és nem fizette meg legalább kilencven százalékos mértékben az esedékességig (azaz december 20-ig), akkor a ténylegesen bevallott és befizetett előleg és az adó kilencven százalékának különbözete után tíz százalékig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki a hatóság. Ez persze jó hírnek is tekinthető, hiszen korábban húsz százalék volt a bírság felső határa.

Közeleg az Országonkénti jelentés határideje

A naptári üzleti évet követő adózóknak 2018. december 31-ig bejelentési kötelezettségük van az Országonkénti Jelentés („CbCR”) miatt. Ezt a 2018-as évre vonatkozóan kell megtenniük. A bejelentési kötelezettség minden olyan magyar társaságot érint, amely olyan nemzetközi vállalatcsoport tagja, amelynek éves konszolidált bevétele eléri a 750 millió eurót. Ez független a magyar jelenlét nagyságrendjétől.

Bővebben a témáról itt olvashat.