Palkovics: Innovatív hazai termékfejlesztésre van szükség

 

Meg kell változtatni Magyarország leányvállalat-ország arculatát, meg kell teremtetni az ideális környezetet, melyben az innovatív termékfejlesztési folyamatokat Magyarországon, magyar munkaerővel végezhetik el a vállalatok – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egy szakmai rendezvényen.

Bemutatták az ITK Holding Zrt. leányvállalata, az Inter Traction Electrics Kft. által kifejlesztett Mercedes-Benz Reform LE autóbusz család új tagját. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hangsúlyozta: ehhez meg kell erősíteni a hazai kis- és középvállalkozásokat, növelni kell termelékenységüket, nekik is be kell lépniük a digitalizáció korszakába. Ehhez – szavai szerint – a magyar cégeknek is önálló, új termékekkel kell megjelenniük itthon és a nemzetközi piacokon, ez az innováció végső célja.

Elmondta, meg kell változtatni Magyarország leányvállalat-ország arculatát, meg kell teremtetni az ideális környezetet, amelyben az innovatív termékfejlesztési folyamatokat Magyarországon, magyar munkaerővel végezhetik el a vállalatok.

Budapestet a hazai innováció központjának nevezve hangsúlyozta, a kormány szeretné a vidéket is „magasabb sebességre” kapcsolni, azért is, mert a vidéki nagyvárosok és az ott működő kutató-tudásközvetítő és gazdasági szervezetek a kutatás-fejlesztési és innovációs rendszerben kiemelt szerepet játszanak. A miniszter rámutatott: az ITK és a mostani buszátadás kiváló példa az innovációs tevékenységre, a 2002-ben alapított cég a hazai közösségi közlekedés egyik meghatározó szereplője, a vállalat teljes körű megoldásokkal segíti több város közlekedését.

Palkovics László jelezte: a jól szervezett és modern közösségi közlekedés az úgynevezett okos város alapja, ez a jövő útja. Az okos városok fejlesztésének része a vállalkozás-fejlesztés, a megújuló energiaforrások középpontba állítása, a városi zöldterületek kiterjesztése, a digitális közösségi szolgáltatások fejlesztése, és a közösségi közlekedés megújítása is – tette hozzá a miniszter. Az Innovációs és Technológiai –Minisztérium stratégiájának fontos eleme a magyar buszgyártás megerősítése, a magas hazai hozzáadott értékkel bíró járműállomány kialakítása – mondta.

Bővebbene témáról itt olvashat.