Mérséklődött az infláció novemberben

 

Átlagosan 3,1 százalékkal voltak magasabbak novemberben a fogyasztói árak az egy évvel korábbinál, októberhez viszonyítva átlagosan 0,3 százalékkal csökkentek – jelentette a statisztikai hivatal. Ennek hátterében döntően az üzemanyagok árváltozása áll, míg idén novemberben jelentősen csökkentek az üzemanyagárak, egy évvel ezelőtt emelkedtek, így a bázis is magasabb volt.

Novemberben a fogyasztói árak átlagosan 3,1 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, októberhez viszonyítva átlagosan 0,3 százalékkal csökkentek – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.  Az áremelkedés üteme nagyot fékezett az októberi 3,8 százalékról és a második félévben a legalacsonyabb lett a múlt havi adat. Január-novemberben a fogyasztói árak átlagosan 2,8 százalékkal nőttek. A szezonálisan kiigazított éves maginfláció az előző havival megegyező, 2,6 százalékos volt.

November - fogyasztói árak

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője elmondta: az átlagos fogyasztói árak havi csökkenését az okozta, hogy az üzemanyagokért 4,7 százalékkal kevesebbet kellett fizetni novemberben, mint az előző hónapban. Az üzemanyagárak éves emelkedése is 7,2 százalékosra mérséklődött az októberi 16,2 százalékról. Az élelmiszerek ára egy hónap alatt 0,3 százalékkal, tavaly novemberhez viszonyítva átlagosan 4,5 százalékkal emelkedett. Ezen belül az idényáras élelmiszerek ára egy év alatt 19,6 százalékkal, ezen belül a burgonya 48,9, friss zöldség 35,2 százalékkal, a gyümölcsök viszont csak 1,7 százalékkal drágultak. A liszt 10,1, a kenyér 5,4 százalékkal lett drágább. A cukor ára 16,2 százalékkal csökkent 12 hónap alatt.

A szeszes italok 2,9, a dohányáruk ára átlagosan 6,2 százalékkal nőtt. A tartós fogyasztási cikkek ára egy év csökkenés után októberben nőtt először 0,2 százalékkal és novemberre 0,6 százalékosra gyorsult a drágulás. Az új személygépkocsik áremelkedése  harmadik hónapja gyorsul, novemberben 6,7 százalékos volt az éves növekedés, a használtautók viszont 7,1 százalékkal olcsóbbak lettek.

Szolgáltatások, élelmiszerek

A szolgáltatási tarifák 2,2 százalékkal emelkedtek átlagosan az előző havi 1,9 százalékos éves növekedés után. Ezen belül 11,5 százalékkal kerül többe a taxi, 6,3 százalékkal emelkedett az autópálya-díj, a járműkölcsönzés és a parkolás és 7,6 százalékkal a teherfuvarozás. A belföldi üdülések is 7,2 százalékkal lettek drágábbak. A telefon és internet viszont 4,7 százalékkal olcsóbb, mint tavaly novemberben. A háztartási energia 1,2 százalékkal drágult, ezen belül a palackos gáz 11,6, a tűzifa 8,3 százalékkal.

Októberhez viszonyítva az élelmiszerek 0,3 százalékos áremelkedésén belül a liszt 3,3, a sajt 2,1, a kenyér 1,2, a sertéshús 0,9 százalékkal drágult. Az étolaj 2,4 százalékkal, a csokoládé és kakaó 1,8 százalékkal, a cukor 1,3 százalékkal olcsóbb lett. A ruházkodási cikkek 1,1 százalékkal többe kerültek. A szolgáltatásokért 0,3, százalékkal kellett kevesebbet fizetni novemberben, mint októberben.

Tak - fogasztói árak

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője elmondta, a Takarékbank várakozásainak közelébe, míg az elemzői konszenzusnál jóval nagyobb mértékben mérséklődött az infláció. Ennek hátterében döntően az üzemanyagok árváltozása áll, míg idén novemberben jelentősen csökkentek az üzemanyagárak, egy évvel ezelőtt emelkedtek, így a bázis is magasabb volt.

Kifejtette: egy hónap alatt 0,3 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak. Egyelőre a valós inflációs nyomás továbbra is mérsékelt, amit tükröz, hogy a maginfláció az előző hónaphoz hasonlóan 2,6 százalék maradt. Noha a bérköltségek és a kereslet növekedése néhány részterület, valamint a termelői árak kivételével továbbra sem érzékelhetők, a nyár elején látott forintgyengülés hatását mutatják a tartós fogyasztási cikkek minimális drágulása.

Mivel a forint némileg visszakorrigált, és jövőre további pozitív korrekcióra számít a Takarékbank, ezért további inflációt növelő hatást nem várnak, sőt, némileg visszarendeződhetnek az árak. A közeljövőben ugyanakkor komolyabb inflációs kockázatot jelenthet az észak-európai aszály általokozott terményár emelkedés, ami gyorsíthatja az élelmiszerek drágulását – fogamazott az elemző.

Fékeződő áremelkedés

Suppan hangsúlyozta: az őszi hónapokban az üzemanyagok bázishatása miatt tetőzött az infláció, az üzemanyagárak további esése miatt decemberben ismét három százalék alá mérséklődhet a drágulás üteme, így idén átlagosan 2,9 százalékos inflációra számítanak, azonban a gyorsuló belső kereslet és a bérköltségek növekedése miatt az infláció nagyobb gyorsulást is mutathat, bár ennek még csak igen kismértékben mutatkoznak jelei. Ezzel szemben a tartósan alacsony importált infláció, valamint a bér- és vállalkozói terhek csökkentése fékezhetik az árak emelkedését. Emiatt az MNB egyelőre középtávon nem kényszerül a monetáris kondíciók szigorítására, így a Monetáris Tanács lazán tarthatja a monetáris kondíciókat nem-konvencionális eszközök használatával, azonban ezek lassú, fokozatos kivezetését, valamint a monetáris kondíciók normalizálását előkészítheti.

Tankolás - benzinkút - töltőállomás - MTI - Mohai Balázs

Az átlagos fogyasztói árak havi csökkenését az okozta, hogy az üzemanyagokért 4,7 százalékkal kevesebbet kellett fizetni novemberben, mint az előző hónapban Fotó: MTI

Az elemző szerint jövő év elején három százalék felett maradhat az infláció, azonban az üzemanyagok az idei év közepén látott magas bázisa miatt jövő év közepére megint három százalék alá kerülhet, éves átlagban 3,1 százalékos inflációra számítanak jövőre. Az infláció azonban alacsonyabb maradhat, ha az olaj, energia, valamint az üzemanyagárak tartósan a jelenlegi szint közelében maradnak. A maginfláció ugyanakkor 2019-ben tartósan elérheti a 3 százalékot.

Marad a laza monetáris politika

Nyeste Orsolya, az Erste Bank makrogazdasági elemzője úgy fogalmazott: nagyot esett novemberben az éves infláció. Mint mondta, a lassulás önmagában nem volt meglepő, az üteme viszont meghaladta az előzetesen vártat, hiszen a Bloomberg elemzői konszenzusa 3,3 százalékot, az Erste várakozása pedig 3,4 százalékos volt. Ami viszont váratlan volt és vélhetően leginkább magyarázta a tényadat és az előrejelzések közötti különbségeket az minden bizonnyal a szolgáltatások árufőcsoportban mért 0,3 százalékos havi árcsökkenés  tette hozzá.

Ami a kilátásokat illeti, mivel az üzemanyagok ára tovább esett decemberben, a decemberi éves inflációs mutató minden bizonnyal ismét 3 százalék alatt lesz. Jövő év elején – leginkább a bázishatás miatt ismét – 3 százalék fölé kerülhet az infláció, az éves ráta a 3-3,5 százalékos sávban mozoghat az első negyedévben.  Eközben a maginflációs mutató fokozatosan emelkedhet, de úgy tűnik, hogy a vártnál lassabban éri el a 3 százalékot. Éves átlagban úgy tűnik, hogy a 2019-es infláció sem fog érdemben eltérni az idei évre várt 2,9 százaléktól.

Nyeste Orsolya szerint  a fenti tényezők továbbra is lehetőséget nyújtanak a jegybanknak arra, hogy az alapvetően laza monetáris politikáját fenntartsa. Ennek megfelelően továbbra is csak lassú és fokozatos normalizációt várnak a monetáris politikában, amire fontos hatással lesz, hogy az EKB tesz-e és ha igen, milyen lépéseket jövőre a szigorítás irányába.