Drágítja a Duna a hozzá közeli körzetek lakásárait

 

Budapesten három év alatt átlagosan 30-35 százalékkal nőtt a használt lakások ára a Duna közvetlen közelében, az új lakásoknál ennél is nagyobb volt a drágulás – derül ki az Otthontérkép Csoport felméréséből. A 2016 és 2018 közötti időszakot vizsgáló tanulmány szerint a következő egy-két évben további tíz-húsz százalékos emelkedés várható.

Az elmúlt három évben ugrásszerűen nőtt a kereslet a Dunával határos fővárosi kerületek folyóhoz közeli körzeteiben. Az Otthontérkép.hu-n megfigyelt kínálat alapján elmondható, hogy a vizsgált két-három szobás lakásoknál a 30-35 százalékos átlagos drágulás részben a jelentős kereslet miatt következett be – fogalmaztak az Otthontérkép Csoport szakértői. A kínálatban fokozatosan növekszik az újonnan indított nagyobb társasházi beruházások súlya, egyszerre több ezer új lakást tettek ki a piacra, és további ezrek megjelenése várható, s ez még feljebb srófolja az árakat.

Beruházási cunami a XIII. kerületben

Az érintett új építésű lakások piacán a XIII. kerület vezet. Ezen belül a Foka-öböl körzetében látszik erős koncentráció: ott az elmúlt másfél évtizedben átadtak 1300 lakást, s most egyszerre négy-hat beruházást is folytatnak, további 1600 lakással növelve a kínálatot.

A fejlesztők a kerület átlagos 700-730 ezer forintos négyzetméterárát meghaladó áron kínálják az ingatlanokat, a fajlagosan legdrágább kisméretű lakásoknál ez az érték elérheti a 850-900 ezer forintot is négyzetméterenként.

Duna1

Beárazzák a Dunát a hirdetők

„A Duna egyértelműen kiemelkedő vonzerő, a hirdetésekből kitűnik, hogy plusz értékként kezelik a tulajdonosok. Kiemelése kifizetődő, sok érdeklődő, köztük a befektetési vásárlók, hajlandók az árban is elismerni ezt” – mondta Mester Nándor, az Otthontérkép Csoport vezető elemzője. A szakértő szerint a kerület bérleti piacát teljesen átrajzolhatja, ha a most épülő társasházi lakások harminc-negyven százaléka felkerül a bérleti kínálatba. Azok ugyanis – magas értékük miatt – felfelé húzzák majd a bérleti díjakat. A XIII. kerületben az egy négyzetméterre számított átlagos bérleti díj a 2016 elején mért 2700 forintról 3800 forintra nőtt 2018 végére.

Duna2

A XIII. kerülettel szemközti III. kerület érintett körzeteiben a két-három szobás lakásoknál is legalább 25-30 százalékos árnövekedést figyeltek meg. A kiemelt övezetnek számító Római-parton ez további 10-15 százalékos drágulást jelent. A Pók utcai lakótelepen kínált lakások hirdetéseiben is szinte mindig megemlítik a Duna közelségét, mint versenyelőnyt. A Békásmegyeri lakótelep dunai oldalán, a folyóhoz közeli szakaszokon – azonos paraméterű ingatlanokkal számolva – akár 15 százalékkal is többet kérnek, mint a telep közepén.

Bővebben a témáról itt olvashat.