Nem riasztják el a külföldi befektetőket a béremelések

 

Jövőre az ideihez hasonló, 6-8 százalékos béremelésre számítanak Magyarországon a külföldi cégvezetők, a mérték egyelőre nem befolyásolja a megkérdezettek beruházási terveit, Magyarország még mindig az egyik legvonzóbb befektetési célpont a munkaerőköltség alapján az Európai Unióban – ismertette Dirk Wölfer a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara kommunikációs osztályvezetője.

A Kienbaum Consultants International tanácsadó céggel a 2018-2019-es bérezésről a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamarával (DUIHK) közösen készített tanulmányt bemutató sajtótájékoztatón Dirk Wölfer elmondta, a kamara és a Kienbaum az idén ősszel huszadik alkalommal készítette el közös tanulmányát a magyarországi bérezésről, a felmérésben 76 munkakörben tizenhatezer munkavállalóra vonatkozó valós fizetési adatot dolgoztak fel, többségében a kamara tagvállalatai körében.

Dirk Wölfer elmondta, a megkérdezett cégvezetők több mint húsz százaléka a következő 12 hónapban az üzleti fejlődés előtt álló legnagyobb kockázatnak a szakemberhiányt és a munkaköltségeket nevezte. Kiemelte, Magyarországon – az Eurostat adatai szerint – 2012 óta 34,6 százalékkal nőttek a bérek, míg ugyanez az arány Szlovákiában 29,9, Csehországban 26,8 százalék volt, az uniós átlag pedig 11,9 százalék.

Ugyanakkor míg Magyarországon 2017-ben a munkaerőköltségek euróban számított értéke óránként 9,1 volt, az unió 28 tagállamának átlaga elérte a 26,8 eurót, Németországban pedig ez az érték a 34 eurót is meghaladta. Mindez azt jelenti, hogy Magyarország a munkaerőköltségek alapján a beruházó cégek számára még mindig az egyik legvonzóbb ország az Európai Unióban – jelentette ki Wöfler.

Bővebben a témáról itt olvashat.