Marginális hatása lesz nálunk a Brexitnek

 

A mostani feltételek mellett az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépésének, a Brexitnek marginális hatása lehet a magyar gazdaságra – jelentette ki a Világgazdaságnak Pálffy Gergely, a Raiffeisen Bank elemzője.

A Nagy-Britanniából Magyarországra érkező működő tőke ugyanis kicsi, és nincs annyira szoros kereskedelmi kapcsolat sem a két ország között, mint például Németországgal vagy Ausztriával – vélte.

Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke ugyancsak a Világgazdaság szerdai számában arról beszélt, hogy a Brexitnek a budapesti turizmusra gyakorolt hatását nehéz megbecsülni.

Az üzleti turizmus „európai térképét átrajzolja a kilépés”, de ennek elsősorban Frankfurtban és más pénzügyi központokban lehet jelentősége. A brit fiatalokat és az idősebb turistákat az útlevél-ellenőrzés nem tartja vissza az utazástól. A turisták akkor maradhatnak el, ha az angol font árfolyama jelentősen leértékelődik, de erre legfeljebb rendezetlen kilépés esetén kerülhet sor.

A „másodkörös hatások” közül Pálffy Gergely kiemelte azt, hogy egy szolgáltatóközpont Magyarországra települése lendületet adhat a gazdaságnak.

A brit kilépés miatt az Európai Unió a következő költségvetési ciklusban kevesebb forrásból gazdálkodhat, de az elemző szerint Magyarország nem veszíthet nagyot.