A klímapolitikai célkitűzéseket atomenergia nélkül nem lehet végrehajtani

 

Az atomerőművek folyamatosan képesek előállítani az ipar és a lakosság számára szükséges áramot – mondta Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a Budapest Energy Summit nemzetközi konferencián.

Az energiaellátás biztonságát, valamint a gazdaságossági és a klímavédelmi szempontokat is figyelembe véve Magyarországnak nincs más alternatívája, mint atomerőmű építése – emelte ki előadásában Süli János. Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a kormányzat támogatja a megújuló energiák arányának növelését, a megújuló energiaforrásokkal együttműködve szeretnék megoldani az ország áramellátását.

A tárca nélküli miniszter felidézte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. elemzését, amely szerint 2030-ra a magyar ipari és lakossági felhasználóknak 3500-5000 megawatt közötti hazai plusz kapacitásra lesz szüksége, ez is indokolja a két új paksi blokk megépítését – fejtette ki.

A gazdaság erősödésével együtt folyamatosan nő az áramszükséglet

A magyar villamosenergia-felhasználás átlagosan 30 százalékát kell importból biztosítani, de vannak időszakok, amikor ennél jóval több behozatalra van szükség 0 mondta el Süli János. Példaként említette, hogy idén március 2-án regisztrálták a valaha mért legnagyobb hazai áramfogyasztást. Volt olyan időszak is, amikor akkor elérte a villamosenergia-import aránya az 54 százalékot.

A gazdaság erősödésével együtt folyamatosan nő az áramszükséglet, ugyanakkor a hazai erőművek többsége elöregedett. A paksi beruházás nélkül Magyarországnak öt-tíz éven belül jelentős ellátási problémái lennének – fogalmazott. Hozzátette, hasonló a helyzet egész Európában, egyre több nagy erőművet kell majd leállítani, és még nem tudni, mivel pótolják majd a kieső kapacitásokat.

A tárca nélküli miniszter kitért arra is: az európai tendenciák azt mutatják, hogy amíg volt felesleg, addig olcsó volt a villamos-energia. Ha azonban a kedvezőtlen körülmények miatt az erőművek nem tudnak megszokott teljesítményen üzemelni, jelentősen felmennek a nagykereskedelmi árak, erre az európai árampiacon idén nyáron is volt példa – hívta fel a figyelmet.

Süli János a paksi beruházás helyzetéről szólva elmondta: a következő, kiemelten fontos lépés a létesítési engedélykérelem megszerzése. Elsődlegesek a biztonsági szempontok, ezt szem előtt tartva kell a tervezést, illetve az engedélyeztetést végrehajtani – jelezte.